Papa Francisc a declarat ieri ca cei divortati si cuplurile separate nu ar trebui să fie exclusi din activitățile Bisericii, dand nastere unor noi speculatii pe marginea faptului ca, intr-o zi, el va hotara pentru Biserica Catolica, sa le permita si celor divortati sa primeasca Împărtășania.
Remarcile au venit intr-o perioada in care Vaticanul este in defensiva, acuzând o comisie a Organizației Națiunilor Unite ca ii aduce prejudicii prin raportul său nimicitor la adresa abuzurulilor sexuale comise asupra copiilor de catre clericii catolici (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).
Între timp, Papa s-a întâlnit cu Episcopii din Polonia, la Vatican, spunandu-le acestora ca preoții “sunt chemați să se întrebe cum pot ajuta cuplurile divorțate, astfel încât ele să nu se simta excluse din fata milei lui Dumnezeu, a iubirii frățesti a altor creștini și a preocuparii Bisericii pentru mântuirea lor”.
În acest sens, preoții trebuie să-si dea seama, “cum pot ajuta cuplurile divorțate (și separate), incat acestea sa nu-si abandoneze credința lor și sa-si crească copiii în deplinătatea experienței creștine”.
Remarcile sale din prezent au amintit de alte remarci similare, facute publice luna trecuta, in cadrul ueni intalniri a Uniunii Superiorilor Generali la Vatican, atunci când el le-a cerut liderilor Bisericii să-și reevalueze modul în care ii vor trata pe copiii cuplurilor de acelasi sex, sau ai cuplurilor care au divortat, cerându-le acestora să “tina cont de modul in care Il proclama pe Iisus Hristos, unei generatii in schimbare”.
“Trebuie să fim atenți să nu le administram un vaccin anti-credinta”, a adăugat el, la momentul respectiv.
Deși este improbabil ca următoarea mișcare a Papei sa deschida comuniunea pentru cuplurile divorțate, aprecia Ansa, măsura va certifica reputația în creștere pontifului argentinian ca reformator.