Luxor: mumie egipteana, veche de 3600 de ani, descoperita intr-un sarcofag de lemn

Arheologii spanioli au descoperit o mumie egipteană într-un sarcofag de lemn împodobit cu desene rare, vechi de 3.600 de ani, în orașul antic Luxor, conform Ministerului Antichitatilor.

Sarcofagul, de 2 metri lungime și 50 centimetri lățime, este în stare bună, iar culorile sale sunt încă luminoase, a afirmat Ministerul, într-o declarație.

Ministrul antichitatilor, Mohamed Ibrahim, a declarat ca desenele, reprezentand pene, sunt foarte rar descoperite pe sicriele antice.

“Sarcofagul datează din dinastia a XVII-a (1600 inainte de Hristos)”, conform lui Ali El-Asfar, șeful Departamentului Faraonilor, al Ministerului de Antichități.

“Apartine, probabil, unui om important de stat, conform examinarii preliminare a sarcofagului și a inscripțiilor sale”, a adăugat el.

Sarcofagul poartă inscripții hieroglifice menite sa ușureze drumul spre viața de apoi, conform credintei faraonilor. Penele o simbolizeaza pe zeita egipteana Maat, despre care se considera ca ar fi cântărit inimile celor morți, comparandu-le cu o pana, pentru a determina starea lor în viața de apoi.

Descoperirea a fost făcută într-un sit antic de înmormântare, in partea de vest a Luxorului, lângă un mormânt aparținând unui administrator al Reginei Hatshepsut, un membru al Dinastiei a 18-a, care a condus Egiptul in perioada 1502-1482 înainte de Hristos.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.