Creștinii iordanieni insista asupra unuia dintre cele mai vechi si importante sit-uri, cum ar fi locul Botezului lui Iisus, aflat de partea lor a râului Iordan. “Noi suntem cei care au mostenit acest loc al nasterii Creștinismului. Cred că suntem cei raspunzatori de marturisirea acestui lucru in întreaga lume”, spune părintele Nabil Haddad, un preot din Biserica Catolică Melkită veche, care locuiește în Amman, conform corespondentului PBS, Kim Lawton, care a realizat recent un material video, privind prezența creștină în Iordania, pe care vi-l oferim in cadrul acestui articol.
Cateva fragmente-transcript, care va pot ajuta la urmarirea materialului video:
REV . NABIL HADDAD (Centrul de cercatare Interreligioasa): Nu suntem o minoritate. Nu suntem putini la numar. Insistăm asupra faptului că nu suntem o minoritate. Am fost aici, înaintea Islamului. Noi suntem fiii acestei țari.
Rustom MKHJIAN (Comisia sit-ului Botezului): Conform Bibliei, pelerinilor și studiilor arheologice, știm că acesta este locul unde Iisus a fost botezat și unde a inceput Creștinismul.
MKHJIAN: Aceasta este una dintre cele mai sfinte trei asezari pentru creștini, pe pământ: Betleem-ul, unde S-a născut Iisus, aici, unde a început Creștinismul, și Ierusalimul, locul sfârșitului vieții. Astfel încât, întregul cerc nu ar fi complet fără aceste trei sit-uri.
Daryl Byler (Centrul pentru Justiție și Menținerea Păcii): Influența socială a crestinilor depaseste, cu siguranță, cu mult, numarul acestora. Au o influență foarte mare în domeniul educației, în domeniul medical. Ei au avut, de asemenea, o contribuție semnificativă în domeniul agriculturii.
[https://video.pbs.org/viralplayer/2365179497]
Episcopul grec-ortodox de Amman, Benedict: In Biserica Ortodoxă, cel mai important lucru este dragostea. Iar iubirea, vedeti – nu putem vorbi despre iubire, pentru că ea are nevoie de iubirea practică.
LAWTON: Aproape 600.000 de refugiați din Siria vecină au ajuns în Iordania, generând o criză umanitară masivă. Comunitatea creștină a jucat un rol-cheie, ca răspuns.
WAFA GOUSSOUS (Inițiativa ortodoxă): Astăzi, Iordania are cel mai mare număr de refugiați, si tine de datoria noastră morală de creștini, din țară, sa fim acolo, pentru a ii sprijini, pentru a-i face sa se simta, pe cât posibil, acasa.
LAWTON: Mulți lideri creștini de aici sustin că au relații bune cu Regele Abdullah al Iordaniei și cu membri ai familiei sale regale.
HADDAD: Am fost norocos sa vad că Majestatea Sa, Regele Abdullah, se foloseste de ceea ce eu numesc diplomație interconfesionala. Astfel că, dialogul interconfesional a devenit parte a diplomației iordaniene .
LAWTON: Comparativ cu alte țări predominant musulmane, creștinii de aici au mai multa libertate de religie.
Byler: Ei sunt liberi să se întâlnească, să se închine, să aiba servicii, sa mearga in școli și spitale. Granita merge pana in punctul in care nu ai voie să încerci să convertesti un musulman la Creștinism. Există mai multe discutii despre asta, pentru că le este permis, în aceasta societate, crestinilor să se convertească la Islam, si ar trebui sa fie valabil si reciproc.
Lawton: iordanienii creștini și musulmanii au trăit în general împreună, în pace. Dar unii creștini sunt îngrijorați de creșterea extremismului islamic în alte părți din Orientul Mijlociu. Ei se tem pentru comunitatea lor, ca aceasta sa nu fie cumva amenințată si aici.
BENEDICT: Din cauza problemelor care au avut loc în Siria, Liban, Afganistan, Irak, Egipt, Arabia Saudită, veți vedea, ei isi trimit fanatismul lor si pe aceste meleaguri.
LAWTON: relațiile creștinilor din Iordania au fost, de asemenea, complicate de politică și de deciziile de politică externă ale Statelor Unite și alte țărilor occidentale.
Byler: Occidentul este privit ca fiind unul care starneste mai multe războaie în regiune. Iar aceste războaie sunt uneori privite drept campanii anti-musulmane. Astfel, creștinii din Iordania și din Orientul Mijlociu suporta povara identificarii cu asta.
LAWTON: În același timp, creștinii din Iordania sustin ca mulți din Occident nici nu stiu ca ei se afla aici.
Byler: Mulți pelerini din Occident vin sa vada Sfintele sit-uri. În mod tradițional, se vorbește în regiune ca, “ei vin sa vada pietre vechi, dar noi suntem pietre vii. Suntem întruchiparea moderna de astazi a lui Hristos. Și oamenii nici măcar nu știu că existăm aici”. Deci, există aceasta frustrare.
LAWTON: Dar, conform majoritatii creștinilor din Iordania, cea mai mare provocare ramane aceea de a face fata singuri ideii de continuare a existenței lor aici. Pe fondul instabilității economice și politice din regiune, numeroși creștini au ales să emigreze. În plus, creștinii au rata natalității semnificativ mai mica decât musulmanii locali. Prin urmare, așa cum este cazul în multe părți ale regiunii, numărul lor s-a diminuat în mod semnificativ, în ultimii ani.
HADDAD: Cum putem imagina un Orient Mijlociu fără creștini?
LAWTON: Toate religiile trebuie să lucreze împreună, pentru a menține o prezență puternică a celuilalt.
HADDAD: Această regiune a avut întotdeauna cele trei religii. Acesta este locul de nastere a Islamului, Creștinismului și Iudaismului. Deci, aceasta este o parte a istoriei, este parte a prezenței, și este responsabilitatea creștinilor și musulmanilor să lucreze împreună, pentru a proteja această istorie și valoarea ei.
LAWTON: Asta este singura cale, pentru a asigura viitorul acestei Țari Sfinte.