Ce a hotarat Biserica Anglicana, vizavi de casatoria intre persoane de acelasi sex

După luni de discuţii, Biserica Anglicană a ajuns la concluzia că, în tradiţia creştină, căsătoria “este unirea pentru întreaga viaţă între un bărbat şi o femeie” care, indiferent de progresul legislaţiilor unei ţări referitor la uniunile dintre homosexuali, rămâne invariabilă. Comunicatul de presă a fost semnat de Arhiepiscopul Justin Welby de Canterbury şi de Arhiepiscopul John Sentamu de York, reprezentanţii cele două mari autorităţi în Biserica Angliei, informează agenţia de presă SIR, citata de Radio Vatican.

Conform The Telegraph, cuplurile de homosexuali care se căsătoresc vor putea, insa, să solicite rugăciuni speciale în Biserica Anglicana, după nunta lor, au admis episcopii. Dar, preoților care se află în relații de același sex sau chiar parteneriate civile, li se va interzice sa se casatoreasca, din momentul in care acest lucru va deveni posibil, adica de luna viitoare.

Interdicția deschide perspectiva unei rebeliuni jenante din partea clericilor homosexuali si lesbiene care aleg sa se casatoreasca. Interdicția, conținută în noul “Ghid Pastoral” al Bisericii Angliei, vine în ciuda regulilor care le permit celor din parteneriatele civile sa devina preoți și chiar episcopi – atâta timp cât ei raman celibatari.

Conform aceleiasi hotarari, membrii neclericali ai Bisericii, care se casatoresc cu o persoana de același sex, vor fi liberi să continue să primească Impartasania în Biserica Angliei. Deși Biserica nu va efectua nunti intre persoane de același sex, proaspăt “căsătoritii” ii pot cere preotului lor local rugăciuni speciale, informandu-l despre căsătoria lor. Principala prevedere in acest sens este aceea ca preotul nu trebuie să se refere la slujba in cauza ca la o slujba de “binecuvântare” – un termen care naste dezbinari profunde in Biserica Angliei, din motive teologice.

Ei trebuie să participe, de asemenea, la o formă de “discuție pastorală” cu cuplul care nu acceptă învățătura Bisericii oficiale care susține în continuare că o căsătorie este legatura între un bărbat și o femeie. Cu toate acestea, noua directie specifica in mod clar faptul ca mirii gay nu trebuie să fie supusi unui “interogatoriu” privind viața lor privată.

Liberalii din Biserica au criticat actul, ca pe consacrarea “lipsei de onestitate și a ipocriziei” în cadrul Bisericii. Tradiționaliștii continua sa vada aprobarea căsătoriei gay, ca pe o abatere majoră de la învățătura Bibliei.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.