Domesticirea camilei:  oamenii de stiinta pun din nou in discutie veridicitatea Bibliei

Recent, mai multi arheologi au inceput sa dezbata problema… domesticirii camilei in vechiul Israel – in presa – incercand sa faca din asta o noua provocare pentru “veridicitatea Bibliei, ca document istoric”. Conform acestora, se pare ca Regii nu ar fi avut de a face cu camilele, amintind un nou studiu arheologic care pune in discutie istoricitatea Bibliei.

Cămilele domestice apar in povestirile legate de Avraam, Iosif și Iacov. Cu toate acestea, arheologii Dr. Erez Ben-Yosef și Dr. Lidar Sapir-Hen, de la Universitatea din Tel Aviv, sustin ca au descoperit ca animalele in cauza nu au fost domesticite în Țara lui Israel decat dupa mai multe secole după Regi, sustinand astfel ca Biblia nu ar fi veridica.

Doctorii in cauza s-au folosit de datarea cu radiocarbon, in identificarea celei mai vechi camile domestice folosite în estul Mediteranei. Constatarile lor, publicate recent in jurnalul Tel Aviv, susțin că animalele in cauza ar fi devenit obișnuite abia la sfârșitul secolului 10 înainte de Hristos – la mai multe secole după ce Regii au trăit (2000-1500 î.Hr.) și la zeci de ani după Regatul lui David, conform Bibliei. Articolul a mai definit, de asemenea, importanta cămilei, ca punct de cotitură în vechile relații comerciale internaționale ale Israelului.

Conform acestora, cele mai vechi oase de cămilă domestica ar fi fost descoperite în Valea Arava, un sit vechi dedicat producției de cupru, într- o serie de săpături conduse de doctorii respectivi. Arheologii au descoperit oase de cămilă si în sedimente mai adânci, dar ei cred ca, probabil, perioada era dominată de… cămile sălbatice, care ar fi fost prezente în sudul Levant încă din perioada neolitică. Cercetatorii cred ca domesticirea in masa a cămilelor a coincis cu schimbările majore din industria cuprului, și a lansat Israelul in comerțul internațional și pe linia schimbărilor socio-economice.

Ne propunem sa vedem, insa, ce spun despre acest lucru si cercetatorii arheologi, experti in arheologie biblica: “Da, am ignorat toata mass-media devenita nebuna pe tema povestii cămilei. Pentru un singur motiv, aceasta viziune este deja una populara si nu reprezinta nimic nou – oamenii de știință au încercat să nege acuratețea Bibliei, folosindu-se de camila o lungă perioadă de timp. In plus, povestile despre camila sunt eronate. Relatarea biblică este demna de încredere (mai ales ca nu am gasit niciun indiciu care sa arate ca vreo camila ar fi fost folosita in locurile de producere a cuprului)”- sustine directorul unei renumite publicatii in domeniu, “Locuri Biblice”. In plus, ultimul numar al revistei recomanda mai multe articole scrise pe aceasta tema, care includ dovezi clare ale domesticirii cămilei, din al treilea și al doilea mileniu inainte de Hristos (Stephen Caesar, TM Kennedy, Randall W. Younker).

Pe aceeasi tema, au mai scris chiar si in aceasta saptamana multi autori articole care sustin ca Biblia are perfecta dreptate, printre care si Gordon Govier “Cămilele lui Avraam”, pentru Christianity Today. De asemenea, au mai publicat tot acum articole si Kyle Beshears, Martin Heide.

Referințe biblice importante pentru domesticirea cămilei se găsesc peste tot:

– “Şi pentru ea i-au făcut bine lui Avram şi avea el oi, vite mari şi asini, slugi şi slujnice, catâri şi cămile” (Geneza 12:16)

– “Apoi a luat sluga cu sine zece cămile din cămilele stăpânului său şi tot felul de lucruri scumpe de ale stăpânului său şi, sculându-se, s-a dus în Mesopotamia, în cetatea lui Nahor.” (Geneza 24:10)

– “Iacov însă s-a spăimântat foarte şi nu ştia ce să facă. Şi a împărţit oamenii, care erau cu el, boii, oile şi cămilele în două tabere.” (Geneza 32:7),

– “Treizeci de cămile mulgătoare cu mânjii lor, patruzeci de vaci şi zece tauri, douăzeci de asine şi zece asini.” (Geneza 32:15)

– “După aceea şezând să mănânce pâine şi căutând cu ochii lor, ei au văzut venind dinspre Galaad o caravană de Ismaeliţi, ale căror cămile erau încărcate cu tămâie, cu balsam şi cu smirnă, pe care le duceau în Egipt.” (Geneza 37:25),

– “Căci ei veneau cu vitele şi cu corturile lor şi veneau mulţi ca lăcustele; ei şi cămilele lor erau fără număr şi cutreierau ţara lui Israel şi o pustiau” (Judecatori 6:5); 1 Sam 15:3 ; 30 : 17 ; 1 Regi 10:02 ; Iov 01:03. (FOTO: Camile ducand tributul lui Musri – pe Obeliscul Negru – cca. 825 inainte de Hristos – acum aflata în British Museum).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.