Sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi, la Seminarul Teologic Liceal din Buzău

Ieri, 30 ianuarie 2009, cu prilejul praznicului Sfinţilor Trei Ierarhi, ocrotitorii duhovniceşti ai învăţământului teologic, Preasfinţitul Părinte Epifanie, Episcopul Buzăului şi Vrancei, a oficiat Sfânta Liturghie în paraclisul episcopal, în prezenţa cadrelor didactice şi a elevilor de la Seminarul Teologic „Episcopul Chesarie” şi de la Şcoala de cântăreţi bisericeşti „Sfântul Mucenic Sava” din Buzău.

La momentele rânduite ale slujbei, Preasfinţia Sa a oficiat două hirotonii, una în preot, iar cealaltă în diacon, iar la sfârşitul Sfintei Liturghii s-a săvârşit un parastas întru pomenirea profesorilor şi a absolvenţilor celor două şcoli teologice mutaţi la Domnul.

După Sfânta Liturghie, Preasfinţia Sa a asistat, în clădirea Seminarului Teologic „Episcopul Chesarie” din Buzău, la programul de cântece religioase şi de poezie susţinut de către corul „Credo in Deo” al Seminarului buzoian şi de către elevi ai acestei instituţii de învăţământ teologic. Demn de amintit este referatul susţinut de către Dl. Prof. Costel Stoica de la Şcoala de cântăreţi bisericeşti din Buzău – „Muzicalitatea epocii Sfinţilor Trei Ierahi” -, în care s-a evidenţiat importanţa cunoaşterii regulilor muzicale pentru părinţii bisericeşti din veacul al IV-lea al Creştinismului, precum şi faptul că la Curbura Carpaţilor, în lăcaşurile de cult, erau intonate imne de factură bizantină, având însă şi influenţe specifice zonei daco-romane.

Cuvântul de încheiere a revenit Preasfinţitului Părinte Episcop Epifanie, care a evidenţiat rolul Sfinţilor Trei Ierarhi în formarea intelectuală şi moral-duhovnicească a slujitorilor Sfintelor Altare, precum şi contribuţia lor la tezaurul de credinţă al Ortodoxiei, în special a Sfântului Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei, având în vedere şi faptul că anul 2009 a fost proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept „An comemorativ-omagial al Sfântului Vasile cel Mare şi al celorlalţi Sfinţi Capadocieni” în Patriarhia Română.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.