Sistem avansat de alimentare cu apa, vechi de 1500 de ani, descoperit in Tel Aviv

Un sistem de alimentare cu apă, rar și avansat, a fost descoperit de către Autoritatea Israeliana de Antichități, in cartierul Ramat Hahayal, in aceste zile. Sistemul de alimentare cu apa, mai vechi de 1500 de ani, a fost descoperit în timpul unei operațiuni arheologice executate in cartierul Ramat Hahayal din Tel Aviv, conform Autoritatii de Antichități.

Arheologii au fost surprinși și foarte încântați să descopere rezervorul, datând din perioada bizantina antica, care este un model rar al unui sistem de apă relativ avansat tehnologic, cunoscut sub numele de sistemul “Antilla”.

“Antilla” este un sistem care se bazeaza pe forta motoare a unui animal, cum ar fi măgarul, pentru a pompa apa din pământ și a o varsa într-un rezervor aflat in apropiere. Acesta este cu mult mai avansat decât sistemul obișnuit în care apa era scoasa manual, cu o frânghie și găleată, o sarcină foarte dificilă.

O serie de puțuri “Antilla” au fost găsite în Israel, de-a lungul anilor, din care cele mai multe datand din perioada romană. Conform Autoritatii de Antichitati Israeliene, cele mai multe dintre aceste sisteme de apă au fost descoperite de-a lungul fasiei Tel Ashdod, Yavne si Akko.

Conform lui Eli Hadad, arheologul care raspunde de săpăturile din Ramat Hahayal, descoperirea oferă o perspectiva importanta asupra vietii de zi cu zi a comunitatii aflate în zona râului Yarkon, in urma cu 1400 de ani.

Rezervorul a fost descoperit la aproximativ 150 de metri distanță de malul râului Yarkon și, conform arheologilor, sistemul de pompare avansat a fost utilizat pentru a furniza apa locuitorilor din zona, nu doar pentru uzul personal, ci si pentru agricultură. Adâncimea putului este mai mare de 9 metri, fiind suficient de adânc pentru a ajunge la apele subterane, iar diametrul lui este de 3,5 metri.

Banda transportoare a sistemului transportor al apei, a fost fabricată din lemn și, astfel, a putrezit cu timpul, dar canelurile rotii motoare și consolele prezinta in continuare povestea constructiei. În plus, un mare rezervor de apa, cu două camere si nenumărate resturi de ceramică, au fost si ele scoase la lumina zilei.

Cartierul Ramat Hahayal este bogat ca valoare arheologică, a mai precizat Autoritatea de Antichitati. Aici au fost descoperite numeroase sit-uri interesante, pe care se aflau fabrici vechi de vin din perioada bizantină și locuri de inmormantare.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.