Egiptul are un nou Premier, din perioada Mubarak. Ce se intampla, de fapt, si ce urmeaza?

Ibrahim Mahlab, un fost ministru al dezvoltării urbane în timpul lui Mubarak, care a fost forțat să demisioneze în urma protestelor de masă, in 11 februarie 2011, va trebui acum să formeze noul cabinet, o operațiune pe care el intelege sa o întreprindă în nu mai mult de trei sau patru zile.

Presa egipteana se întreabă, dacă nu cumva demisia de luni a guvernului instalat cu urma cu doar 7 luni, condus de Hazem Beblawi, și numirea lui Mahlab ca nou Premier, sunt menite sa il ajute in cursa prezidențială pe puternicul și popularul șef al forțelor armate, Ministru al Apărării, Feldmareșalul Abdel Fattah Sisi (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Cu toate acestea, în mod surprinzător, anunțul că Sisi are de gând să candideze la presedintie, care ar fi iminent, va fi, probabil, amânat până la mijlocul lunii martie.

Se poate ca intarzierea sa fie cauzata de strategiile de putere, sau de o prudență excesivă a unui militar caruia nu ii place sa se implice în politică? Sau, totul se datoreaza presiunilor externe (din țările arabe, precum și din Europa și, poate, SUA), pentru a evita un regim militar asemenea celui care a condus Egiptul timp de 60 de ani, intre 1952-2012? Răspunsul ar putea include toate aceste elemente, deși, conform câtorva ziare locale, citate de Ansa, ar trebui să se țină cont de problemele reale.

În primul rând, o situație economică dificilă, care de la alungarea lui Mubarak s-a înrăutățit, atât din cauza lipsei de investiții străine, cat și a creșterilor salariale cerute de mai multe categorii. Inflația și șomajul în creștere, în ciuda piețelor bursiere favorabile, împreună cu o scădere a turismului – valul recent de atacuri a dus la anularea a aproape toate rezervarile din hoteluri și stațiuni, cum ar fi Sharm el Sheikh și Marsa Alam – indeparteaza perspectivele unei redresari economice.

Ibrahim Mahlab va trebui să se confrunte cu aceste provocări imediate. Totodata, tinerilor care i-au înlăturat pe Mubarak și pe Morsi de la putere, cu demonstrațiile lor, le-ar putea displace un nou președinte, care sa fie un om militar. Acest indicator a fost dedus in urma prezenței scăzute la vot a tinerilor, la alegerile pentru noua Constituție (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Conform ultimelor rapoartelor, in schimb, faptul că cel mai mic dintre copiii sai s-ar fi născut în străinătate, în timp ce ofițerul de mare se afla intr-o perioada de pregătire militară, nu ar fi un obstacol. Constituția prevedea ca toți membrii de familie ai unui candidat la președinție, sa se fi născut în Egipt.

În cele din urmă, comandantul-șef al armatei ar putea dori sa evite o potențiala înlăturare de la putere, la câteva luni după alegerea sa, si din armata care s-a aflat în centrul vieții sale, așa cum s-a întâmplat deja cu doi lideri din istoria recentă a țării, conform Ansa.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.