Tatarstan: 1 milion de ruble, recompensa pentru identificarea incediatorilor de biserici

Odata cu apropierea Anului Nou (c. Iul.), creștinii din republica predominant musulmană a Rusiei, Tatarstan, sunt încă în așteptarea rezultatului unei anchete privind distrugerea a cel puțin șapte biserici în anul 2013.

Cele mai recente incidente au inceput in 17 noiembrie, când o bandă de raufacatori a încercat să dea foc unei biserici ortodoxe rusesti, construita în orașul Chistopol. În aceeași zi, un alt incendiu a distrus o casă de rugăciune din satul vecin, Lenino.

In ziua de 28 noiembrie, o alta biserică a fost incendiata, în districtul Mamadysh al republicii. A urmat un alt atac, constand in incendierea unei biserici abandonate, în regiunea Rybnoslobodsk.

De asemenea, au fost inregistrate mai multe atacuri asupra bisericilor, în aceeasi zona, în lunile anterioare.

Deși Președintele Tatarstanului, Rustam Minnikhanov, a oferit un premiu de 1 milion de ruble (aproximativ 30.000 de dolari) pentru informații care sa duca la arestarea raufacatorilor, ancheta nu a condus la niciun rezultat.

Asociatiile de ajutorare a creștinilor au cerut ca cei responsabili de atacurile din trecut sa fie trași la răspundere, pentru a preveni atacurile împotriva altor biserici.

Agențiile de aplicare a legii au declarat că au pornit o anchetă penală privind “actiunile de vandalism, incendierile și încălcarea dreptului de practicare în mod liber a religiei”.

Procurorii sunt dispuși să clasifice incidentele ca “atacuri teroriste”, deși acest lucru nu s-a mai întâmplat până acum, conform mass-mediei rusesti.

Muftiul de Tatarstan, Kamil Hazrat Samigullin, s-a dezis de atacuri. El s-a alăturat Mitropolitului Atanasie, al Bisericii Ortodoxe Ruse din regiune, în denunțarea violenței și a indemnat la “relații pașnice între popoarele Rusiei”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.