Modelul Occidental de societate nu poate face fata provocarilor moderne. Dominatia globala islamica, prin forta

Modelul Occidental de societate nu poate face fata provocarilor moderne, a declarat șeful Departamentului Sinodal pentru Relatii Biserică-Societate, Protopopul Vsevolod Chaplin.

“În opinia mea, civilizația occidentală încă nu realizeaza că modelul său de ordine sociala este împărtășit doar de către o minoritate a oamenilor din intreaga lume și este tipica doar pentru aceasta civilizație și, in principal, pentru vremuri pașnice, devenind din ce în ce mai marginal si aflandu-se în imposibilitatea de a face față pericolelor provocărilor istoriei”, a declarat acesta într-un interviu acordat Academiei Ruse de Economie și Servicii Publice.

El a spus că unii reprezentanți ai civilizației occidentale încearcă să impună alegerea lor prin forță, dar multe națiuni învața treptat să reziste la asta. El nu a exclus faptul că secolul 21 va fi marcat “de o căutare a posibilităților de descurajare militară a Statelor Unite”.

“Anumiti reprezentanți ai civilizației islamice, de asemenea, depun eforturi pentru dominația globală, prin forță. Vedem astfel de dovezi în întreaga lume. Uneori, acestia acționează nu mai putin meșteșugit decât ‘uliii’ din Vest, care încearcă să folosească forța sau propaganda puternica ori promisiunile, în funcție de circumstanțe”, a mai spus părintele Vsevolod.

În opinia sa, răspunsurile in fata acestor provocări ar trebui, de asemenea, să difere – uneori militar, alteori ideologic – inclusiv bazandu-se pe o interpretare a Islamului, care a garantat si inca mai garanteaza, in unele cazuri, viața pașnică a națiunilor, timp de secole”.

În opinia sa, creștin-ortodocsii, civilizațiile din China, India, America Latină și Africa vor juca un rol activ în construirea unor relații pașnice între sistemele de civilizație. Preotul nu a exclus faptul că acest secol va cunoaste, in timp, conflicte majore care sa implice si folosirea armelor de distrugere în masă.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.