publicat în: Arhivă

1. Din Mesajele Dvs. (KOSOVO): “Cuvant bun – La Betleem in noapte”

MESAJUL DUMNEAVOASTRA POATE ADUCE BUCURIE unei familii ortodoxe din enclavele Kosovo… iar unii dintre noi deja au facut acest lucru:


“Imparatia lui Dumnezeu este inauntrul vostru” (Luca 17.21)

Acolo unde nu mai sunt Biserici, e cerul, iar unde nu mai sunt Carti Sfinte, e sufletul vostru plin de Iubire Divina. Strangeti-va cu totii, impreuna cu copiii vostri, poate chiar pe locul unde candva a fost o biserica, rugati-va si aduceti-va aminte: “Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau din toata inima ta, din tot sufletul tau, din tot cugetul tau si din toata puterea ta, iar pe aproapele tau ca pe tine insuti”. Invatati-va copiii sa ierte si sa traiasca in iubire astfel incat, toate cele ce au fost si au adus atata suferinta, dezbinare, indoiala, sa nu se mai repete.


Totodata, gestul vostru, de a va ruga impreuna pentru iertarea celor care v-au prigonit, le va arata copiilor cum sa militeze pentru pace si nu pentru razboi.


Sa ne dea Domnul Dumnezeul nostru intelepciunea necesara de a invata sa ne iubim!
Cu iubire, Florentina Coman (Bucuresti, Romania).


Dear ortodox brothers and sisters,

I have been deeply moved by hearing about the difficult situation you are going through in Kosovo. My prayers and thoughts are with you and your families. I have heard that a lot of ortodox churches have been destroyed as well as icons and ortodox books. If your commumity doesn’t have enough money to rebuild the chruches maybe we could make announcements on ortodox websites and forums so people can donate money for it.
They have stolen away our ortodox land, but that doesn’t mean that they can also take away our faith.
I wish you a Merry Christmas!

Amalia Radoiu


Lacasuri Ortodoxe, in limita spatiului disponibil si bineinteles a timpului, va continua sa publice unele dintre mesajele Dvs. trimise in cadrul acestui program. Cele trimnise la rubrica de comentarii, vor aparea automat postate pe paginile site-ului. Multumim tuturor!

REAMINTIM (dati mesajul si altora!):

“Vreau ca oamenii să cunoască realitatea de fiecare zi a copiilor din Kosovo, care merg la şcoală sub escortă armată”, spunea PS Irinej Episcop al Bisericii Ortodoxe Sârbe în SUA (în urmă cu 2 zile – 26 noiembrie 2008), adaugând: “Noi trebuie să fim ca o rază de speranţă pentru acei copii…”

Lăcaşuri Ortodoxe a luat deci, iniţiativa acestui program – „Cuvânt bun – Împreună spre Betleem” – lansând o invitaţie către toţi cei ce doresc sa-şi sporească fapta bună în acest post:

Vă rugăm să ne ajutaţi în transmiterea unui mesaj de susţinere frăţească, în spiritul dreptăţii, păcii şi securităţii, odată cu Sfânta Naştere din Betleem. Suntem siguri că renunţarea la speranţă trebuie să fie înlocuită de găsirea unor mijloace non-violente de proclamare a drepturilor, pentru un viitor paşnic şi echitabil.

Dacă ne ajutaţi, vom putea trimite cât mai multe mesaje de încurajare scrise, rugăciuni (să nu uităm că multe dintre cărţile bisericeşti au fost distruse odată cu clădirile) şi „o vorbă bună” asa cum simtim noi, familiilor care trăiesc în enclavele izolate din Kosovo.

Persoanele fizice (şi vom încerca să le clasificăm pe trei grupe de vârstă, pentru ca mesajele să ajungă exact la cei ce se pot bucura de ele), alti administratori de site-uri, unitatile de invatamant (unde profesorii sau elevii pot aduna astfel de mesaje), comunităţile, bisericile, organizaţiile şi partenerii din întreaga lume sunt invitaţi sa ne ajute in promovarea actiunii si să trimită cat mai multe mesaje către Lacasuri Ortodoxe, pentru Crăciunul din 2008, pe următoarele căi:

– e-mail: cuvantbun@lacasuriortodoxe.ro (în cazul în care alegeţi să nu fie publicate pe site, ci doar trimise),

ca si comentariu, dand click aici, sau in josul acestui articol (apoi, mesajul va aparea postat imediat in rubrica de comentarii, pe site, de unde noi il vom prelua)

– sau prin fax 021.352.85.62 (fiind o variantă mai la îndemână decât poşta, ramas in permanenta pe autoresponder).

Apoi, rugăciunile vor fi trimise şi tipărite (după caz) ca mesaje personale, către familii sau chiar ca materiale didactice (către şcoli), prin asociaţiile Bisericii Ortodoxe din Serbia sau prin alte programe, în perioada 25 decembrie 2008 (stil nou) – 7 ianuarie 2009 (stil vechi), deci trebuie sa ne grabim putin. Mesajele ar putea include, de asemenea, sugestii pentru diferite acţiuni non-violente. Este obligatoriu sa semnati mesajul folosind numele dumneavoastra sau orice alt mijloc de identificare atat pentru veridicitatea mesajului cat si pentru identificare in cazul unui raspuns ce poate veni din partea familiilor sarbe.

Transmiterea unei rugăciuni, aşa cum o simţiţi Dvs., sau a unui mesaj prin e-mail, este o modalitate eficientă de comunicare cu mai multe persoane care aşteaptă de mult timp mesajul dumneavoastră de speranţă. Este o mare bucurie pentru oamenii din aceste enclave să primească astfel de mesaje personale şi rugăciuni din afara regiunii în care vieţuiesc, semne de încurajare şi de speranţă, mai ales în perioada Crăciunului, pentru a-i ajuta să iasă din “izolarea în care se află”.

Deşi engleza ar fi limba preferată, cei pentru care aceasta nu e este chiar o limbă la îndemână, pot scrie în limba română.

In cazul in care cineva dintre vizitatorii Lacasuri Ortodoxe se oferă să dea o mână de ajutor la traducerea mesajelor in limba engleză sau sârbă (pe care le gaseste in rubrica de comentarii), o poate face, trimiţându-ne varianta de traducere (eventual sumară, ca rezumat) pe adresa mail: translate@lacasuriortodoxe.ro .

Mulţumim tuturor şi dorim ca totul să fie facut „În numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh!”

Proiectul este iniţiat de Lăcaşuri Ortodoxe şi se va derula sub binecuvântarea Pr. Protos. Stareţ Iov (Mânăstirea Halmyris, Murighiol-Tulcea). Ca imn” al acestei actiuni, Lacasuri Ortodoxe a primit, prin subscrierea la proiect din start a Pr. profesor Constantin Dragusin, o compozitie proprie a acestuia, incantatoare, ce poarta exact numele proiectului – “La Betleem in noapte” – in interpretarea coralei Nicolae Lungu, a carui dirijor este, in cadrul Patriarhiei Romane (imnul insoteste acest mesaj). KSLCatalin

(alte amanunte, aici:

.)