Republica Srpska si Serbia au nevoie de unitate

Republica Srpska și Serbia au nevoie de unitate în tot binele, conform unei declaratii a Patriarhului Irineu, lansata ieri in Banjaluka, prin care acesta a facut apel la sârbii din Bosnia și Herțegovina să rămână credinciosi lui Dumnezeu și religiei lor, conform Tanjug.

În urma unei Liturghii oficiate cu ocazia Zilei Republicii Srpska și în ziua de Sfântul Ștefan, sfântul patron al Republicii Srpska (c.Iul.), acesta a remarcat că un număr mare de partide politice există în republica entitate sârbă a Bosniei și Herțegovinei.

Este o rușine că se ceartă, si ar trebui să împărtășeasca același obiectiv în beneficiul poporului, a spus Patriarhul Irineu.

El le-a cerut oficialilor Republicii Srpska sa depuna eforturi in tot ceea ce este spre binele poporului care a suferit foarte mult în războiul trecut.

“Astăzi, suntem forțați să trăim imprăștiati în jurul lumii… iar Biserica este acolo pentru a îmbrățișa poporul, pentru a-l ghida și a-i pastra numele, limba și cultura. Aceasta a fost o mare misiune în trecut, și va fi si în viitor”, a spus Patriarhul Irineu, după Liturghia oficiata la Catedrala Hristos Mântuitorul.

La Liturghie au participat Președintele Republicii Srpska, Milorad Dodik, Președintele Parlamentului Igor Radojicic, Primul-Ministru Zeljka Cvijanovic, Ministrul Justiției și Administrației de Stat din Serbia, Nikola Selakovic și alți oaspeți.

Agenția de știri Fena raporta că marcarea Zilei Republicii Srpska nu este acceptata nici de bosniacii care trăiesc în entitate.

Vicepreședintele Parlamentului, Ramiz Salkic, a spus că refuzul bosniacilor de a participa la festivități nu reprezinta o negare a Bosniei și Herțegovinei, ci un mod legitim de a demonstra non-acceptarea deciziilor care au fost luate în trecut, fără bosniaci și împotriva intereselor lor.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.