Codex Washingtonianus expus in Washington. Evangheliile din Washington – a 3-a cea mai veche Biblie din lume

Codex Washingtonianus, care este în general recunoscuta ca fiind cea de-a treia cea mai veche Biblie din lume, este acum expusa în Muzeul Smithsonian din Washington, DC.

Continand cele patru Evanghelii, scrise în limba greacă, de nepretuit, Codex Washingtonianus, mai este cunoscut si sub numele de “Evangheliile din Washington”, fiind vechi de peste 1.500 de ani.

Antica Biblie este formata din aproape 200 de pagini de pergament, acoperita cu o coperta din lemn pictat. Codexul a fost prima oara adus în Statele Unite în urmă cu peste 100 de ani, când Charles Lang Freer – un om de afaceri bogat din Detroit – a cumpărat Biblia, în timpul unei vizite în Egipt. Din Egipt, Freer a mai cumparat, totodata, un manuscris care prezenta textul Cărților Deuteronom și Iosua.

Astăzi, colecția de documente Freer este considerata una dintre cele mai valoroase compilații de manuscrise biblice din lume. Codex Washingtonianus este de o importanță deosebită, deoarece oamenii de știință cred că este cel de-a treilea cel mai vechi text complet al celor patru Evanghelii, din lume. Doar Codex Vaticanus, din Vatican, și Codex Sinaiticus, din Londra, au vechime mai mare. Experții sunt de părere că scribii au copiat din mai multe surse textul, atunci când l-au scris in Codex Washingtonianus, in sec. IV sau V dupa Hristos.

Acum, pentru prima dată dupa o apariție publică de scurtă durată din 2006, Codexul este din nou expus, alaturi de o varietate de opere de artă colectate de Freer. Manuscrisele Bibliei vor fi expuse cu titlu gratuit în Galeria de Arta DC Freer, doar până pe 16 februarie 2014, potrivit rapoartelor. Aceasta perioada destul de scurta este cauzata de natura sensibila la lumină a manuscriselor biblice vechi. Până la inchidere, insa, multi crestini sunt indemnati sa viziteze expozitia speciala.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.