publicat în: Arhivă

Biserica din Muntenegru a sters sarbatoarea Anului Nou ortodox, din calendar, si mai toti sfintii

Cotidianul “Pobjeda” a tipărit și distribuit, de Crăciun, un calendar al așa-numitei Biserici Ortodoxe din Muntenegru (schismatica – vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), din care au fost ștersi toți sfinții, cu excepția Sfantului Vasilije Ostroski, iar Noul An Ortodox sau Sarb este este prezentat ca Noua Vara sau Vasiljevdan (Ziua lui Vasilije). Gestul Bisericii din Muntenegru vrea sa sugereze ca este o Biserica noua, detasata total de cea Sarba, aflata practic la inceput de drum, si ca va urma sa-si imbogateasca eventual propriul calendar, cu propriii sai sfinti, atunci cand va sosi momentul.

Dupa cum raporta “Novosti”, Sfantul Sava a fost eliminat din calendar. Reamintim ca Sfântul Sava a fost un prinț sârb al Zahulmiei și călugăr ortodox, primul arhiepiscop al Bisericii Ortodoxe Sârbe autocefale, creatorul literaturii și legislației sârbe, fondatorul Mănăstirii Hilandaru de pe Muntele Athos și diplomat. Pe data de 27 ianuarie, conform calendarului, este celebrată sărbătoarea Sfintei Nina, Luminătoarea Georgiei.

“Este un tip de publicatie care urmareste sa induca minciuna si divizarea. Calendarele bisericești ar trebui să fie publicate de către Biserică”, a declarat Slaven Radunovic, un oficial din Nova.