Inainte de moartea sa, Mihail Kalashnikov a trimis o scrisoare de pocainta patriarhului, pentru uciderile AK-47

Mihail Kalashnikov, realizatorul binecunoscutei arme de foc AK-47, i-a declarat șefului Bisericii Ortodoxe Ruse, înainte de moartea sa, ca s-a simtit vinovat pentru cei pe care i-a ucis.

Kalashnikov, care a murit luna trecuta, la vârsta de 94 de ani, a adresat, în luna aprilie, o scrisoare emoționanta, lunga, Patriarhului Kirill, al Bisericii Ortodoxe Ruse, conform unui raport recent al jurnalului Izvestia.

“Durerea mea spirituală este de nesuportat. Ea s-a pastrat, având aceeași întrebare fara raspuns: dacă pusca a dus la pierderea vietilor omenesti, atunci se poate ca eu… sa fiu vinovat pentru moartea oamenilor, chiar dacă acestia erau dușmani”, s-a întrebat el.

Scrisoarea, scrisa personal de Kalashnikov, reprodusa de Izvestia, este semnata cu o mână ezitanta, de către omul care se descrie ca fiind “rob al lui Dumnezeu, proiectant Mikhail Kalashnikov”.

Kalashnikov, la a cărui înmormântare a participat și Președintele Vladimir Putin, a realizat pușca durabila și usoara, după ce a experimentat lipsa cumplită a Armatei Roșii de arme, în timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Acum, AK-47 este pe scara larga fabricata, fără licență, în întreaga lume și a devenit un semn distinctiv vizual al mișcărilor insurgente armate, inclusiv al celor care utilizează copii-soldați.

Kalashnikov a scris că el a mers pentru prima oara într-o biserică la vârsta de 91 de ani și a fost botezat ulterior.

Secretarul de presă al Patriarhului, Alexander Volkov, a declarat pentru Izvestia că liderul Bisericii Ruse a primit scrisoarea și i-a scris un răspuns personal.

“Biserica are o poziție foarte clară: atunci când armele au rolul de a apara Patria, Biserica ii sustine atat pe creatorii acestora cat si pe soldații care le folosesc”, a spus Volkov. “El a proiectat această pușcă pentru a-și apăra țara sa, nu pentru ca teroriștii sa o poata folosi in Arabia Saudită”.

Când Kalashnikov a fost sărbătorit de către autoritățile sovietice, era de neconceput pentru el să fie altceva decât un ateu declarat. Fiica sa, Elena, a declarat pentru Izvestia: “desigur, nu se poate spune că a mers la slujbe sau ca a trăit strict dupa Porunci. Trebuie să înțelegeți generația sa”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.