La Beius – “Dor de Ardeal” editia I

Concurs de istorie de Ziua Romaniei

Cu prilejul zilei de 1 decembrie elevii beiuseni s-au concurat pe teme de istorie in cadrul unui spectacol folcloric romanesc cuprinzand cantece si poezii patriotice si traditionale. Castigatorii concursului au primit premii in bani si carti oferite de organizatori. Concursul a avut loc in sala mare a primariei Municipiului Beius.

Luni 1 decembrie 2008, cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei, Asociatia Pentru Pastrarea si Promovarea Valorilor Culturale si Nationale a Poporului Roman (prescurtat – ASTRADROM) in colaborare cu Fundatia crestină Ortodoxa Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil si Cercul Militar Beius, a organizat concursul pentru elevi pe teme de istorie “Dor pentru Ardeal” editia I. Concursul a fost cu public si in programul spectacolului au participat corul de muzica populară al scolii din Finis avand ca indrumatori pe invăţătoarea Valentina Vesa, pentru clasele I-IV şi prof. Daniela Rada pentru clasele V-VIII.

In deschiderea spectacolului col. Suciu Simeon de la Centrul Militar Beius a vorbit despre importanţa acestor evenimente: “Dacă în urmă cu mai mulţi ani sărbătoream ziua de 23 august cu mici şi bere, iată azi, în zi de iarnă o sărbătorim cu căldură sufletească. Acest concurs, dragi copii, nu e întâmplător de 1 decembrie şi nu se numeşte întâmplător Dor de Ardeal”. Festivităţile au debutat cu o rugaciune rostită de organizatori. Binecuvântarea pentru începerea concursului a dat-o pr. Ciprian Păstor din Beiuş, membru a asociaţiei Avram Iancu. Concursul a fost alcătuit în două etape. Etapa I pentru copii de gimnaziu si etapa a doua pentru copii de liceu cuprinzând întrebări din momentele istorice ale eroilor: Mihai Viteazul, Avram Iancu, Horea, Cloşca şi Crişan precum şi din evenimentele petrecute la 1 decembrie 1918. Între cele doua etape solista Dana Rada împreună cu Paula Lezeu si Raul Leuca au sustinut un recital de excepţie specific sărbătoriri zilei Naţionale a României.

Câstigătorii concursului au fost: Bogdan Goina (loc.I) de la C.N. Samuli Vulcan, Balint Flaviu (loc.II) de la C.N. Samuil Vulcan, Cârje Cristina (loc.III) de la Liceul Ioan Ciordas şi Mihalca Andrei (menţiune) de la C.N. Samuil Vulcan pentru clasele de liceu. Pentru clasele de gimnaziu locul întâi a fost ocupat de Bogojel Alexandra de la C.N. Samuil Vulcan, locul al doilea de Tripon Teodor, locul al treilea de Pele Florin ambii de la Liceul Pedagogic Nicolae Bolcas şi Şora Raul Alex de la C.N. Samuil Vulcan a primit menţiune. Juriul a fost alcatuit din prof. Popa Marius Daniel, prof. Dacian Moruţ, prof. Tomuţiu Anca, prof. Şora Silvia si pr. Teofil Bradea.

Impresionată de derularea activităţilor, prof. Anca Tomuţiu de la Liceul Industrial Ioan Ciordaş din Beiuş, membră a juriului, a facut următoarea mărturisire: „E binevenită această acţiune, cu ajunsurile şi neajunsurile oricarei competiţii. Dacă intrăm în globalism trebuie să ne păstrăm tradiţiile şi istoria intactă. Prin aceasta ne identificăm de restul popoarelor”. Din partea organizatorilor, Anca Budău, secretară ASTRADROM a menţionat că: „Fiecare popor, ruşi, asiatici, români, maghiari etc. are tradiţia sa, cultura proprie. Trebuie să ne cinstim strămoşii şi să îi ducem mai departe urmaşilor aşa cum ei au fost în realitate şi nu cum încearcă să îi caracterizeze alţii”.

Ediţia a doua a concursului “Dor de Ardeal” v-a avea loc de 1 decembrie 2009.

In 15 ianuarie ASTRADROM v-a organiza la Beiuş concursul: “Reînvierea lui Eminescu” editia I.

Mirela Mihalcea

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.