Publicat pe 04.09.2008

Stiri Lacasuri Ortodoxe – 5 septembrie 2008 – Noutati

 

>> Paganii aveau viata sociala si se ocupau numai de aceasta orizontala a vietii. Insa Domnul nostru Iisus Hristos ne spune si acest cuvant in predica de pe munte: “Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate celelalte se vor adauga voua”. Asa incat, nu cred ca este o piedica de a lucra in viata sociala, daca in acelasi timp ai un izvor nesecat, prezenta lui Dumnezeu in tine insuti. Pr. Sofian Boghiu

 

Sfinţii zilei – calendar ortodox, astăzi prăznuim:

 

 

Proorocul Zaharia, tatăl Înaintemergătorului şi Botezătorului Ioan

 

Sfinţii Mucenici Urban, Teodor, Medimn şi cei împreună cu dânşii optzeci de preoţi şi leviţi, adică diaconi

 

Sfântul Sfintit Mucenic Avda, episcop de Hormizd, în Persia

 

Arătarea Sfântului Apostolul Petru la Iustinian împăratul

 

Sfântul Cuviosul Mucenic Atanasie, egumenul (staretul) Mânăstirii Sfântului Simeon Stilitul, la Brest-Litovsk

 

Purtatorul-de-patimire Sfântul Print Gleb.

 

SUNETUL de fond se corecteaza din player-ul aflat in partea cea mai de jos a paginii.

 

Ştire din “bătrâni” rămasă … pentru noi povaţă

 

Bogatul care ne iubeşte

 

Odată, avva Macarie mergea cu fraţii prin Egipt şi a auzit un copil care-i zicea mamei sale: „Mamă, un bogat mă iubeşte şi eu îl urăsc. Un sărac mă urăşte şi eu îl iubesc“. Avva Macarie a rămas uimit. Fraţii îl întreabă: „De ce te-ai minunat de acest cuvânt, părinte?“. Bătrânul le răspunde: „Într-adevăr, Domnul nostru e bogat şi ne iubeşte, dar noi nu vrem să-L ascultăm. Duşmanul nostru, diavolul, e sărac şi ne urăşte, iar noi iubim întinăciunea lui“. (Pateric, ediţia Polirom, 2005 – rubrica de Tryanna)

 

fotoLINK EPISCOPIA ORTODOXA ROMANA A ITALIEI (dati click pe imagine)

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Prima vizită oficială a Președintelui României în mijlocul credincioșilor ortodocși români de la Roma Duminică 7 septembrie, cu ocazia primei Sfinte Liturghii care se va sluji în incinta viitorului Sediu al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei și va fi prezidată de către Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Iosif (Pop) al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, va avea loc și prima vizită oficială a Excelenței Sale, Domnul Traian Băsescu, Președintele României, în mijlocul credincioșilor ortodocși români din Roma și din împrejurimi.

 

Aflat pe una dintre colinele Romei, într-un cadru care amintește de liniștea vetrelor mănăstirești din România, în mijlocul unui frumos parc de 2,6 hectare, viitorul sediu al Episcopiei ortodocșilor români din Italia, constituie rodul colaborării fructuoase dintre Guvernul României și Patriarhia Română care, la solicitarea nou înființatei eparhii, făcută în numele celor peste un milion de credincioși pe care îi are în grijă, a aprobat și concretizat subvenționarea aproape integrală necesară pentru achiziționarea acestuia. La aceasta se adaugă jertfa substanțială a credincioșilor celor 76 de parohii din Italia.

 

La acest eveniment, alături de membrii delegației oficiale și de alți invitați de seamă din Roma, vor mai participa și Preasfințitul Siluan (Șpan), Episcopul ortodocșilor români din Italia, Preasfințitul Timotei (Lauran), Episcopul românilor ortodocși din Spania și Portugalia precum și preoții și credincioșii parohiilor ortodoxe românești din Roma și din împrejurimi dar și ai altor parohii de pe cuprinsul Italiei.

 

fotoLINK (dati click pe imagine)

 

 

 

Sâmbătă 6 septembrie 2008 în Catedrala „Buna – Vestire” din Tulcea, P.S. Visarion va săvârşi slujba sfinţirii noilor antimise, acestea, urmând a fi dăruite tuturor parohiilor din Episcopia Tulcii. Antimisul este o bucată de pânză de in sau mătase având o formă dreptunghiulară (50/60 cm) pe care este imprimată icoana Punerii în mormânt a Mântuitorului. În antimis se găsesc cusute părticele de Sfinte Moaşte. Pe Antimis se pun Potirul şi Discul în timpul Liturghiei şi numai pe el se face sfinţirea Darurilor. Fără antimis nu se poate săvârşi Sfânta Liturghie. În biserică acesta se păstrează în altar, pe Sfânta Masă, sub Sfânta Evanghelie. Sfântul antimis simbolizează giulgiul în care a fost înfăşurat trupul Mântuitorului când a fost pus în mormânt. Sfântul antimis este sfinţit, semnat şi dat de episcopul locului, indicându-se parohia şi biserica unde a fost dat spre slujire, cu hramul acesteia. Atunci când episcopul se schimbă, antimisele vechi (semnate de episcopul precedent) sunt retrase şi noile antimise sunt sfinţite şi distribuite parohiilor de către noul episcop. Noile antimise ale Episcopiei Tulcii au fost imprimate la Sibiu şi au pe ele icoana antimisului mitropolitului Andrei Şaguna, sfinţit în anul 1848. S-a ales acest model în amintirea împlinirii a 200 de ani de la naşterea mitropolitului Andrei Şaguna şi a 135 de ani de la trecerea la cele veşnice, mai ales că aici în Tulcea sunt mulţi ardeleni stabiliţi datorită transhumanţei, precum şi mulţi aromâni din neamul lui Şaguna.

 

fotoLINK (dati click pe imagine)

 

 

Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Timişoarei anunţă vacantarea următoarelor parohii: 1. Parohia Alioş, protopopiatul Timişoara, categoria II rurală, cu biserică şi casă parohială, având 200 de familii şi 640 credincioşi; 2. Parohia Dubeşti, protopopiatul Făget, categoria III rurală, având biserică şi casă parohială, 82 de familii cu 227 credincioşi în Dubeşti şi 78 familii cu 223 credincioşi în filia Ohaba Lungă. Cei interesaţi pot afla mai multe informaţii la centrul eparhial, bld. C.D. Loga nr 7.

 

fotoLINK (dati click pe imagine)

 

 

Expoziţia ,,Icoana Maicii Domnului”, la Muzeul Naţional al Satului ,,Dimitrie Gusti”

 

La Muzeul Naţional al Satului ,,Dimitrie Gusti” a fost vernisată astăzi, 4 septembrie, expoziţia ,,Icoana Maicii Domnului”. Manifestarea este organizată în colaborare cu Biblioteca Academiei Române, Muzeul judeţean Olt, Muzeul de artă din Cariova, Muzeul Regiunii Porţilor de Fier şi alte instituţii culturale din ţară. Expoziţia cuprinde icoane împărăteşti, prăznicale, triptice, xilogravuri, cărţi româneşti de cult vechi reprezentative pentru ceea ce a însemnat cinstirea Maicii Domnului în tradiţia populară românească. Expoziţia „Icoana Maici Domnului”, deschisă la Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti, poate fi vizitată în perioada 4septembrie-10 octombrie, de miercuri până duminică, între orele 9 şi 18.

 

„Naşterea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu”, hram al Paraclisului Sfântului Schit „Cetăţuia” (Buzău)

 

 

Maica Olimpiada, stareţa şi singura veţuitoare a Schitului „Cetăţuia”, ne invită la hram:

 

„Vă invit pe toţi să o cinstim împreună pe Măicuţa Domnului în ziua Naşterii sale şi să ne rugăm împreună la Icoana Făcătoare de Minuni ce se găseşte în Sfântul nostru Schit. În fiecare an se strâng la hram sute de credincioşi; eu, cu bătrâneţile mele, fac tot ce pot să nu plece nimeni fără să se hrănească şi sufleteşte şi trupeşte. Dar cel mai mult face Măicuţa Domnului: ea mă ajută şi pe mine şi îi strânge pe fiii ei în Bisericile Domnului”.

 

Maica Olimpiada este cea care a construit Paraclisul „Naşterea Maicii Domnului” (8 septembrie) al Sfântului Schit Cetăţuia, cu ajutorul lui Dumnezeu. Desi are o varsta trecuta de 80 de ani, Maica este o colaboratoare constanta a site-ului Lacasuri Ortodoxe. Gasiti aici o prezentare a Sfântului Schit, cu imagini şi

 

 

text.

 

fotoLINK (dati click pe imagine)

 

 

COLABORARE ÎNTRE EPISCOPIA GIURGIULUI ŞI ASOCIAŢIA PENSIONARILOR

 

 

În ziua de 2 septembrie 2008, la sediul administrativ al Episcopiei Giurgiului, în sala “Nichifor Crainic”, Preasfinţitul Dr.Ambrozie, a primit pe reprezentanţii Asociaţiei Pensionarilor din judeţul Giurgiu. Discuţiile au vizat modul de implicare a persoanelor vârstnice în viaţa şi misiunea Bisericii, dar şi problemele actuale ale pensionarilor. La finalul discuţiilor s-a stabilit ca în perioada imediat următoare să se încheie un parteneriat de colaborare între Episcopia Giurgiului şi Asociaţia Pensionarilor din judeţul Giurgiu.

 

fotoLINK (dati click pe imagine)

 

 

Simpozionul„Mehedinţi – istorie, cultură şi spiritualitate”

 

Episcopia Severinului şi Strehaiei organizează în perioada 09-13 septembrie 2008 o serie de manifestări cultural-religioase, istorice şi artistice sub genericul „Mehedinţi – istorie, cultură şi spiritualitate”.

 

Aceste manifestări sunt prilejuite de comemorările jubiliare din acest an, respectiv “2008 – Anul jubiliar al Sfintei Scripturi şi al Sfintei Liturghii” şi „150 de ani de la trecerea la cele veşnice a arhimandriului Eufrosin Poteca”, personalitate marcantă a culturii mehedinţene.

 

Deschiderea simpozionului, „Mehedinţi – istorie, cultură şi spiritualitate”, va avea loc în sala de festivităţi „Mitropolit Nestor Vornicescu” din cadul Episcopiei Severinului şi Strehaiei pe 9 septembrie 2008, la ora 11.00.

 

Scopul acestui simpozion este promovarea valorilor culturii şi educaţiei creştin-ortodoxe în cuprinsul Episcopiei Severinului şi Strehaiei.

 

Prin derularea acestui simpozion se urmăreşte intensificarea trăirii creştin-ortodoxe şi aprofundarea cunoaşterii istoriei şi culturii româneşti din Mehedinţi.

 

fotoLINK (dati click pe imagine)

 

 

S-a încheiat ediţia 2008 a cursurilor de muzică psaltică de la Mănăstirea Răteşti

 

Astăzi, 4 septembrie, s-a încheiat ediţia 2008 a cursurilor de muzică psaltică de la Mănăstirea Răteşti din judeţul Buzău. Au participat 30 de maici şi surori din aşezămintele monahale ale Eparhiei Buzăului şi Vrancei. Încheierea cursurilor, desfăşurate în perioada 1-4 septembrie, a fost marcată astăzi printr-o manifestarea cultural-religioasă prilejuită de sărbătorirea, în 2008, a Anului jubiliar al Sfintei Scripturi şi al Sfintei Liturghii. Au fost interpretate cântări religioase şi au fost citite pasaje din Sfânta Scriptură. Organizate la iniţiativa Preasfinţitului Epifanie, Episcopul Buzăului şi Vrancei, cursurile de muzică psaltică se desfăşoară, anual, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox Monahal „Sfântul Epifanie – arhiepiscopul Ciprului“ de la Mănăstirea Răteşti.

 

Parohia „Sfântul Sfinţit Mucenic Antim“ din Galaţi şi-a serbat hramul

 

Parohia „Sfântul Sfinţit Mucenic Antim“ din Galaţi şi-a serbat ieri, 3 septembrie a.c., hramul, fiind

 

și singura din Episcopia Dunării de Jos ce poartă acest hram. Ca la fiecare hram, şi anul acesta parohia „Sfântul Antim“, sub îndrumarea atentă a părintelui paroh Voicu Niţu, inspector bisericesc în cadrul Centrului Eparhial Galaţi, a fost mărturisitoarea filantropiei creştine, oferind pentru 20 de familii cu posibilităţi materiale reduse din parohie produse alimentare, necesare unei perioade mai lungi de timp. Totodată, după slujba de hram, s-au împărţit pachete cu mâncare pentru 600 de persoane, atât din parohia „Sfântul Antim“, cât şi din alte parohii ale Municipiului Galaţi. „Tot ceea ce parohia noastră organizează cu prilejul hramului Bisericii se datorează exclusiv credincioşilor, care au fost şi au ştiut întotdeauna să fie alături de preotul şi de biserica lor, atât în momente de încercare, cât şi de bucurie“, a precizat părintele Voicu Niţu. Piatra de temelie a bisericii „Sfântul Sfinţit Mucenic Antim“ a fost aşezată la 1 iunie 1991. Alegerea Sfântului Antim al Nicomidiei ca şi ocrotitor al parohiei s-a făcut din iniţiativa Preasfinţitului Casian, pe atunci Episcop-Vicar al Episcopiei Dunării de Jos, întru cinstirea şi pomenirea vrednicului său înaintaş, arhiepiscopul dr. Antim Nica. „Numai lucrările la fundaţia bisericii au fost realizate de o firmă specializată, toate celelalte lucrări, de la zidit, tencuit şi până la acoperiş fiind întreprinse de muncitori care fac parte din parohie. Parohia însăşi, atât la propriu cât şi la figurat, este cea care a zidit lăcaşul acesta de închinare a lui Dumnezeu“, ne-a declarat părintele paroh. În data de 6 ianuarie 1993, de Bobotează, atunci când zidurile Bisericii atingeau înălţimea de un metru, s-a săvârşit prima Sfântă Liturghie aici, la cererea credincioşilor de a se ruga pe locul viitoarei biserici. Oamenii veneau la biserică după programul de la serviciu şi se ofereau să ajute acolo unde puteau şi unde era necesar. Credincioasele au păzit zi şi noapte cărămizile şi celelalte materiale de construcţii aduse la şantier, iar episcopul, văzând râvna şi dragostea lor pentru biserică, a propus ca al doilea hram al parohiei să fie „Duminica mironosiţelor“. Biserica a fost sfinţită la 25 aprilie 1999. Biserica şi spaţiul din jurul acesteia pot fi denumite pe bună dreptate „complex ecleziastic“, ce însumează biserica ( în dependinţa căreia au fost amenajate cancelaria parohială, o sală care găzduieşte o bogată bibliotecă, unde au loc cateheze şi dialoguri teologice, arhivă, colecţie de icoane vechi şi noi primite de la credincioşi şi pangar), casa parohială, clopotniţa, capela pentru depunerea celor adormiţi şi spaţii pentru aprins lumânări. De trei ani, parohia „Sfântul Antim“ este înfrăţită cu o parohie mai mică din Insula Mare a Brăilei, Băndoiu. „Ne vizităm la hramuri, credincioşii noştri merg de Crăciun şi de Paşte cu pachete la cei de la Băndoiu, iar anul trecut 12 elevi şi 3 însoţitori de acolo au stat o săptămână în Galaţi, fiind găzduiţi de parohienii noştri. Unul dintre elevii de atunci s-a înscris anul acesta la Seminarul Teologic din Galaţi, iar parohia noastră îl va susţine atât pe timpul studiilor seminariale, cât şi al celor universitare“ a mai spus părintele Voicu.

 

fotoLINK (dati click pe imagine)

 

 

8 septembrie: Nasterea Maicii Domnului – Hramul Manastirii Maicii Domnului – Cudalbi si al capelei Flotilei de Dunare din Braila.

 

fotoLINK (dati click pe imagine)

 

 

Programul de duminică 7.09.2008, al PS Lucian Mic: orele 9.00 – Va oficia Binecuvântarea bisericii şi Sf. Liturghie la parohia Bârza din protopopiatul Băile Herculane. ora 18.00 – Va săvârşi slujba Vecerniei la mănăstirea “Naşterea Maicii Domnului” din Băile Herculane

 

Pelerinaj la crucea de pe Muntele Mic

 

 

Episcopia Caransebeşului, la iniţiativa, cu binecuvântarea şi participarea Prea Sfinţitului Părinte Episcop Lucian, vă invită să luaţi parte la pelerinajul de pe Muntele Mic, organizat la Praznicul Înălţării Sf. Cruci (14 septembire 2008), unde se va oficia începând cu orele 9.30, Sf. Liturghie arhierească în faţa Crucii de pe Muntele Mic.

 

Crucea de pe Muntele Mic este un monument al personalităţilor bănăţene ce străjuieşte Banatul Montan, asemenea crucii de pe Caraiman. Această Golgotă a Bănăţenilor a primit prima Liturghie arhierească în anul 2006 la praznicul Înălţării Sf. Cruci, mulţime de credincioşi, şi-au îndreptat paşii cu multă evlavie la munte, încercându-se mai apoi a se crea o tradiţie ca în fiecare an preoţi şi credincioşi să cinstească prin prezenţă şi rugăciune acest monument creştin reprezentativ pentru Banatul Montan.

 

Şi în acest an, începând cu orale 8.30, Ierarh, preoţi şi credincioşi se vor întâlni în curtea Schitului “Sf. Prooroc Ilie Tezviteanul” de pe muntele Mic şi mai apoi se vor deplasa în procesiune la Crucea de pe munte, unde într-un foişor amenajat se va oficia Sf.Liturghie arhierească.

 

Având în vedere toate acestea, cu multă dragoste Episcopia Caransebeşului invită toţi credincioşii dornici de rugăciune şi Liturghie în inima muntelui să participe în acest an la “Pelerinajul la Crucea de pe Muntele Mic”. Vă aşteptăm cu drag!

 

Organizarea cercurilor pastoral-misionare în Episcopia Caransebeşului

 

Potrivit art. 53 alin.1 şi alin.2 din „Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române”, referitoare la constituirea cercurilor pastoral misionare pentru desfăşurarea de activităţi bisericeşti, misionar-pastorale, culturale şi sociale, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului a hotărât constituirea cercurilor pastoral-misionare din protopopiatele Eparhiei, dupa cum le puteti vedea pe site-ul Episcopiei.

 

Decorat de presedintele Traian Basescu – caterisit de Sarbi ! Parintele Boian fiind Hirotonit de Biserica Ortodoxa Romana – nu poate fi caterisit de Biserica Ortodoxa Sarba, nefiind sub jurisdictia sarbeasca! Putem sa-l ajutam cu o reactie?

 

 

Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Јустин

 

His Grace Bishop of the Timok Eparchy J U S T I N

 

ACTUL ORIGINAL va este pus la dispozitie pe pagina separata, aici:

 

 

. (in rubrica: sa stim despre ce vorbim…)

 

fotoLINK (dati click pe imagine)

 

 

A început examenul de capacitate preoţească pentru teologii din Arhiepiscopia Bucureştilor Astăzi, 4 septembrie, a început examenul de capacitate preoţească, sesiunea 2008, pentru teologii din Arhiepiscopia Bucureştilor. Probele se desfăşoară, până pe data de 12 septembrie, la Seminarul teologic ortodox ,,Nifon Mitropolitul” din Capitală. Examenul psihologic, cu statut eliminatoriu, a constat într-o probă scrisă, formată din patru secţiuni, urmată de anamneza individuală a fiecărui candidat. După examenul psihologic, programat astăzi, urmează proba scrisă pe data de 10 septembrie şi probele orale , în zilele de 11-12 septembrie. În vederea pregătirii pentru proba scrisă, candidaţii au putut consulta ,,Ghidul practic pentru examenul de capacitate preoţească”.

 

fotoLINK (dati click pe imagine)

 

 

Moaştele Sfântului Iacob Hozevitul, în pelerinaj în satul natal Racla cu o părticică din moaştele Sf. Ioan Iacob de la Neamţ, de la biserica din incinta Seminarului Ortodox Liceal „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ, se vor afla sâmbătă, 6 septembrie a.c., la Crăiniceni ( administrativ, satul Crăiniceni nu mai există din anul 1968, când s-a unit cu Horodiştea, care astăzi, face parte din comuna Păltiniş), satul în care s-a născut în urmă cu 95 de ani Sf. Ioan Iacob. Moaştele vor fi aduse în pelerinaj în parohia Crăiniceni, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Mitropolit Teofan, sâmbătă dimineaţa, cu prilejul resfinţirii bisericii „Sf. Treime“. Slujba va fi oficiată de către Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Biserica „Sf. Treime“ din Crăiniceni a fost construită la 1931, însă în ultimii ani s-au efectuat ample lucrări de restaurare şi înfrumuseţare, biserica fiind pictată în interior şi exterior.

 

Parte din Stirile Lacasuri Ortodoxe, pot fi preluate de alte site-uri, doar cu specificatia vizibila: www.LacasuriOrtodoxe.com , drept link. Pentru reviste, ziare si alte publicatii, sursa de specificat este:“Lacasuri Ortodoxe” @KSLCatalin – multumim tuturor –

 

Pentru: NOUTATI ORTODOXE – ANUNTURI ORTODOXE – NOUTATI DIN BISERICA – INFORMATII click aici: ARHIVA

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.