Batalia pentru Africa: acum, China vs. Japonia

Beijing-ul și Tokyo par să-si fi intors fata de la lunga disputa asupra insulelor din Marea Chinei de Sud, așa că au decis să se mute în Africa – dupa cum aminteste un raport al radioului Vocea Rusiei.

Ministrul de externe chinez și Primul-Ministru japonez au efectuat o serie de vizite in sanul natiunilor africane, inca de la începutul acestui an. Shinzo Abe le-a oferit 14 miliarde de dolari, drept investiții, prietenilor săi din Africa, în timp ce Wang Yi a declarat ca China ar putea investi până la 20 de miliarde de dolari.

Wang Yi a vizitat Africa la începutul lunii ianuarie, în cadrul a ceea ce a devenit deja o tradiție diplomatică a Chinei în ultimele decade, conform Ministerului de Externe Chinez. Ministrul de Externe, Wang Yi, a vizitat Etiopia, Djibouti, Ghana și Senegalul, și, totodata, s-a întâlnit cu liderii fracțiunilor combatante din Sudanul de Sud. Ministerul de Externe chinez a declarat, ulterior, că vizitele au ajutat la sustinerea pozițiilor Beijingului în țările în cauză.

Mass-media occidentala a comentat pe larg tradiția chineza a Ministerului de Externe. În legătură cu vizita lui Wang Yi in Etiopia, The Wall Street Journal le amintea cititorilor săi un scandal care a facut furori in vara anului trecut. Addis Abeba a semnat un contract cu ZTE și Huawei – producători de echipamente de telecomunicații din China – în valoare de 1,6 miliarde de dolari, insa au existat zvonuri conform carora s-ar fi acordat mită pentru deciderea câștigătorului licitației.

Opiniile sunt impartite, vizavi de metodele pe care Beijingul le foloseste pentru a-si consolida pozițiile în Africa. Tatyana Deich, un expert al Institutului de Studii din Africa, conform VoR, subliniază faptul că China a facut pentru Africa mai mult decât oricare altă țară. “Africa apreciază cu siguranță acest lucru. Chiar și națiunile occidentale dezvoltate consideră că este dificil să concureze cu China. Țările occidentale ofera, de multe ori, un ajutor condiționat de anumite constrângeri politice, ceea ce nu este cazul Chinei. Beijingul cooperează cu toată lumea, dupa principiul neamestecului în afacerile interne ale țărilor africane, asa ca doar ajută”.

Beijingul a investit aproximativ 50 de miliarde de dolari în economia africană, în ultimii șapte ani. Peștele, de exemplu, asigura 99% din exporturile Senegalului către China, dar – mai important – experții chinezi s-au ocupat de actualizarea rețelelor electrice ale companiei de energie guvernamentale senegaleze, Senelec. China a mai modernizat, totodata, sistemele de transport, porturile maritime, cum ar fi Kaolack. China Henan International (CHICO) a îmbunătățit starea drumurilor, a canalelor și, de asemenea, a sistemelor de alimentare cu apă, în orașul Touba, unul dintre centrele cele mai influente islamice ale Senegalului. Expertii electronici Huawei și ZTE, in acelasi timp, lucrează în Touba, conform VoR.

Scriitorul politic rus Yulia Latynina a subliniat recent că China controleaza efectiv întregul sector energetic, infrastructura, transportul și telecomunicațiile, datorită creditelor pe care bancile chineze le-au acordat Guvernului Senegalului. China a adoptat acelasi tip de abordare si în alte țări africane. Acest tip de apatie politică și lipsa de scrupule în afaceri vor ajuta China sa-si creasca avantajul competitiv, dupa cum afirma șeful adjunct al Institutului pentru Analiză Politică și Militară, Alexander Khramchikhin, conform radioului Vocea Rusiei.

“China cumpara totul în Africa. Beijing-ul nu se preocupa de natura regimurilor politice. Tot ceea ce o intereseaza, este expansiunea economică. Principalul lucru de care China are nevoie, nu este pestele, ci petrolul. China are nevoie de tot felul de materii prime, iar acestea, se stie, sunt cunoscute a fi cele mai ieftine in Africa, continentul fiind un loc foarte bun pentru expansiune economică. Din moment ce Beijingul se bucură de practici corupte, sunt cumpărate în primul rând guvernele naționale și apoi resursele naturale ale țărilor”.

Având în vedere realizările impresionante ale Chinei, Japonia încearca sa pătrunda “liniile inamice”. Prin urmare, vizita lui Shinzo Abe a fost prima vizita efectuata de un Prim-Ministru japonez in Africa, în ultimii opt ani. Dar, Tokyo este ambițios, vizavi de consolidarea statutului său de putere la nivel mondial, descurajand-o pe rivala China și descoperind noi furnizori. Expertul rus în Studii Orientale, conform VoR, profesor universitar la MGIMO, Dmitri Streltsov, consideră că interesele economice sunt cel mai probabil de importanță secundară, de data aceasta.

“China se extinde ca națiune în curs de dezvoltare, în timp ce Japonia (un popor oriental) reprezintă țările dezvoltate ale Occidentului. Țările africane ar trebui, prin urmare, sa decida cu privire la modelul de dezvoltare a acestora. Situația are mai puțin de a face cu interesele pragmatice ale Japoniei, și mai mult cu problemele la nivel mondial, Japonia fiind ea insasi o putere mondială responsabilă”. Având în vedere unele specificitati ale regimurilor de guvernământ din majoritatea țărilor africane, este sigur că acestora nu le va putea pasa de alegerea unui model politic, cat mai degraba de dezvoltare economică. Tokyo va trebui, evident, să-și revizuiască modul de abordare a Africii, deoarece ideologia pare a nu-si gasi piata acolo.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.