Mass-media ii numeste pe inchinatorii la moaste: “infantili”
Comentatorii ruși au numit societatea ca fiind “infantila”, odata ce oamenii au fost in stare sa petreaca ore intregi în frig, pentru a săruta un “fals din secolul al 15-lea”, adică… relicvele sfinte ale Darurilor celor Trei Magi, aduse Pruncului Iisus (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Pentru Patriarh, insa, răspunsul “consta in credința profundă în adevărul cuvântului lui Dumnezeu”.
Conform unui raport AsiaNews, Boboteaza ortodoxă, care s-a serbat in 19 ianuarie, în Rusia (C.Iul.), i-a oferit Patriarhului Kirill al Moscovei oportunitatea de a-i apăra pe pelerini in fata atacurilor mass-mediei și a criticilor publice.
După Liturghie, Întâistătătorul s-a adresat multimii, menționând că răspunsul creștin la ceea ce zguduie credința “trebuie să fie o credință profundă în adevărul Cuvântului lui Dumnezeu și în Tradiția creștină”.
“Durerea imi umple inima, atunci când oamenii care se numesc ortodocși ii compara cu idolatrii de altadata, pe frații lor în credință, care au stat mai multe ore pentru a se închina la moaște”, a spus Kirill, pentru agenția de știri Interfax.
În conformitate cu autoritățile din Moscova, peste 400.000 de pelerini au vizitat Catedrala din Moscova, între 6-13 ianuarie, pentru a venera “Darurile Magilor pentru Mesia”.
“Darurile” au ajuns in Rusia, din Muntele Athos (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), și au fost asezate spre inchinare în Mănăstirea Sfântul Pavel, care a fost fondata de Sfantul Pavel de Xiropotamu, în cinstea Apostolului.
Pentru mulți comentatori ruși, pentru care “Darurile” nu reprezinta nimic altceva decat “un fals din secolul al 15-lea”, faptul că mii de oameni s-au aliniat pentru 9-12 ore în frig, “doar pentru a săruta moaștele”, arată că societatea este “puerila și confuza”.
După Moscova, “Darurile magilor” au fost expuse pentru prima dată în Mănăstirea Învierii din Sankt Petersburg (14-17 ianuarie), apoi în Lacasul Milei din Minsk, capitala Belarus, unde vor rămâne până pe 24 ianuarie, înainte de a încheia pelerinajul lor în Mănăstirea Peșterilor din Kiev (30 ianuarie) – vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe.