Patriarhia Ierusalimului si Patriarhia Romana: Presedintele Basescu cere un raspuns favorabil din partea Ierusalimului

In urma cu doua zile, in cea de-a doua zi după sărbătoarea Botezului Domnului (c.Iul.), Președintele României, Traian Băsescu, s-a aflat într-o vizită in statul Israel si a vizitat Patriarhia Ierusalimului, însoțit de membri ai Guvernului Român și de către Ambasadorul român în Israel, d-na Andreea Pastarnac.

Președintele român și suita sa au fost primiti de către Preafericitul Părinte Teofil, Patriarhul Ierusalimului. În discursul său de bun-venit, adresat Președintelui, Preafericirea Sa a vorbit în limba engleză, decorandu-l pe Presedinte cu Marea Cruce a Ordinului Cavalerilor Sfântului Mormânt, pentru evlavia si aprecierea Sfântului Mormânt, oferindu-i o icoană a Maicii Domnului “Ierusalimiteanca”.

Puternic miscat, Președintele i-a oferit Preafericirii Sale o icoană a Nașterii Domnului, realizata într-o mănăstire ortodoxă din România, mulțumindu-i acestuia pentru onoarea conferita ca reprezentant al poporului român, format din 90% credincioși ortodocși și cu legaturi strânse cu Biserica Ortodoxă.

“În urma regimului comunist”, a spus Presedintele Băsescu, “Statul Roman a incercat să restabilească relațiile sale cu Biserica din România”.

Transmitand mulțumirile sale Preafericirii Sale, pentru modul în care ii reprezintă pe creștinii din Țara Sfântă, în special din Ierusalim, Președintele a solicitat un raspuns favorabil din partea Bisericii din Ierusalim, pe problema încă nerezolvată între Patriarhia Ierusalimului și Patriarhia Româna (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

În răspunsul său, Preafericirea Sa a declarat că a “ajuns deja la pregatirea unui acord, care se așteaptă să fie semnat de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României”. El a adăugat că s-a “decis în favoarea stabilirii unor legături mai strânse între cele două Biserici”.

Președintele Basescu, însoțit de Patriarh, în sunetul clopotelor, s-a inchinat in Biserica Învierii, la Sfântul Mormânt, Katholikon.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.