Adresa Patriarhului Ierusalimului catre Presedintele Romaniei. Traian Basescu, decorat

ADRESA Preafericitul Părinte, de bun venit

Excelenței Sale, Traian Băsescu, PREȘEDINTELE ROMÂNIEI

Domnule Președinte,

Doamnelor și domnilor,

Este o mare onoare pentru noi să vă uram bun venit în Țara Sfântă și in Patriarhia noastra din Ierusalim, care este mama a tuturor Bisericilor. Mai ales, suntem încântați că va aflati aici în acest sezon festiv, în care Biserica celebrează sărbătorile Nașterii și Botezului Domnului nostru Iisus Hristos, in momentul Luminii Adevarului, care se descopera tuturor neamurilor (cf. Lc 2:32). Vă urez bun venit ca pelerin și ca fiu credincios al Bisericii noastre Ortodoxe Sfinte, care are rădăcini adânci în istoria națiunii si a oamenilor dumneavoastră.

Patriarhia Ierusalimului este întruchiparea istoriei noastre sfinte și, după cum știți bine, Excelență, Patriarhia, împreună cu Frăția Mormântului Sfânt, au fost încredințate de către Providența Divină, din primele zile ale Bisericii, cu misiunea spirituala de a fi gardieni și reprezentanti ai Locurilor Sfinte. În acest fel, am înțeles că nu ne reprezentam pe noi insine, ci intreaga lume ortodoxă, și ne bucurăm că atât de mulți pelerini vin din țara dumneavoastră pentru împrospătarea profundă a sufletului, pe care atat de multi o gasesc aici. Creștinii ortodocși din România au posibilitatea sa participe pe deplin la închinare și la sarbatorile religioase din Locurile Sfinte.

Mai mult decât atât, Ierusalimul deține un loc unic în memoria umanitatii, iar Patriarhia se asigură că toți cei care doresc să vina in Locurile Sfinte pot face acest lucru, inclusiv pelerinii evrei și musulmani si creștinii altor confesiuni.

Aceasta este responsabilitatea care ne revine, datorita poziției noastre unice în Țara Sfântă. Patriarhia Ierusalimului se bucură de respectarea deplină și de recunoașterea celor trei autorități politice din această regiune – Statul Israel, Regatul Hașemit al Iordaniei și statul Palestina – iar acest statut juridic este clar și sigur, aparat. Patriarhia servește ca lider reprezentativ tuturor comunităților creștine din Țara Sfântă, și este instituția creștina principala care poate raspunde în numele integrității statutului Ierusalimului. În această lucrare importantă, știm că putem conta pe sprijinul credincioșilor din România.

Cu ocazia vizitei Dvs, Excelență, ne amintim cu recunoștință de relația strânsă care a existat mult timp între Patriarhia Ierusalimului și oamenii din România. Aceasta a fost în 1682, cand predecesorul nostru stimat, Patriarhul Dositeos, a infiintat prima tipografie dintr-o țară ortodoxă, publicand în marele oraș cultural al Iașilor importante cărți teologice și liturgice. Suntem uniți prin legături importante de credință și de afecțiune, pe care trebuie să fim mereu atenți sa le promovam și sa le aprofundam.

Vă dorim, domnule Președinte, succes în misiunea Voastra din regiune, și vă rugăm să transmiteti națiunii dumneavoastră iubite și oamenilor dumneavoastra salutările noastre patriarhale și binecuvântare. Și, în semn de recunoaștere a relației istorice și spirituale strânse între Patriarhia Ierusalimului și România, dorim să va oferim decoratia Marii Cruci a Sfantului Mormânt.

Vă mulțumim pentru vizita dumneavoastră .

Preafericitul Părinte

Teofil III

Patriarhul Ierusalimului

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.