Geneva-2: Scrisoarea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse catre participanti
Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse le-a trimis o adresă participanților la Conferinta Internațională Geneva 2, care are loc in prezent la Montreux, Elveția (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).
Stimați participanți la conferință,
Astăzi, lumea se așteaptă de la voi la acțiuni decisive care vizează soluționarea prin mijloace pașnice a conflictului sângeros din Siria. Este greu sa supraestimez responsabilitatea care va revine. Amploarea tragediei, care are loc în Siria, de trei ani, este enorma: sute de mii de oameni nevinovați au căzut victime în confruntările armate și milioane de persoane au fost strămutate în interiorul țării sau au devenit refugiați.
În numele Bisericii Ortodoxe Ruse, vă îndemn să exercitati toate eforturile posibile pentru a pune capăt imediat și necondiționat ostilităților, astfel ca dialogul sa poata începe, toate forțele politice siriene și societatea civila luand parte la acesta. Suntem convinși că Siria trebuie să rămână un stat în care sunt respectate drepturile și demnitatea persoanei, indiferent de grupurile naționale, etnice si religioase. Securitatea și libertatea religioasă a creștinilor, care au trăit în Orientul Mijlociu de peste două mii de ani si care sunt o parte integrantă a societății siriene, trebuie să fie asigurata, împreună cu securitatea și libertatea religioasă a tuturor celorlalți cetățeni.
Ca prim și cel mai important pas spre pace și stabilitate, ostaticii trebuie să fie eliberati, iar profanarea altarelor și obiectele de patrimoniu istoric și cultural religios trebuie să fie oprita. Până în prezent, nimic nu se stie despre soarta a doi ierarhi creștini – Mitropoliții Paul și Youhanna Ibrahim – care au fost răpiți în apropiere de Alep, în aprilie 2013 (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Maica stareta si surorile din Mănăstirea Sfanta Tecla din Maalula sunt încă ținute in captivitate. Eliberarea lor imediată, va fi o dovadă vizibilă că opoziția este gata să lucreze în căutarea pacii și a unui acord în Siria.
Biserica Ortodoxă Rusă înalță rugăciunile sale pentru pace în Siria și exercita toate eforturile posibile pentru a acorda asistență eficace persoanelor care suferă in Siria, indiferent de originea lor etnică sau religie. Cu toate acestea, situația gravă a sute de mii de persoane din Siria, precum și cea a refugiaților care au fugit în țările vecine, îndeamnă întreaga comunitate mondială sa întreprinda noi acțiuni pe scară largă, în scopul unui ajutor umanitar de urgență destinat victimelor conflictul armat.
Fac apel la oamenii de bună credință să facă tot ce sta în puterea lor si sa opreasca escaladarea violențelor în Siria, precum și intervenția grupurilor teroriste și extremiste, impiedicand primirea sprijinului financiar sau al armamentului din exterior, dar și asigurandu-le sirienilor oportunitatea de a decide pe cont propriu ce cale au de urmat.
Fac apel la oamenii ale căror mâini au fost pătate cu sângele civililor, sa se indrepte și să oprească imediat comiterea de nelegiuiri. Amintiți-vă că este ușor să strici pacea, dar este nevoie de zeci de ani pentru vindecarea rănilor unui război. Și, este imposibil sa mai readuci oamenii la viață. Orice pas spre reconciliere și restabilirea ordinii și bunăstarii oamenilor va fi binecuvântat de Dumnezeu.
Mă rog, astăzi, astfel încât sămânța pacii, pe care participanții la conferință sunt chemați sa o semene, sa poata aduce rod bun pentru fiecare cetățean sirian”.
+ Kirill
Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii