Paolo Dall’Oglio: ce se mai aude despre parintele iezuit rapit in Raqqa

In urma cu sase luni, parintele Paolo Dall’Oglio, in varsta de 59 de ani, un iezuit care a trăit și a lucrat în Siria, in ideea promovarii unui dialog Islamic – până când a fost expulzat, în vara anului 2012 – a fost răpit în partea de nord a țării. Deși s-au scris tot felul de lucruri despre soarta sa, nu au existat informații sigure și de încredere, de cand a fost răpit, din 29 iulie.

Mulți au susținut că Dall’Oglio a fost răpit în nordul orașului Raqqa, de către membri ai Statul Islamic din Irak și Levant (ISIS), un grup cu legaturi al-Qaeda, condus de luptători din Irak și din alte țări (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Dar ISIS nu a revendicat responsabilitatea răpirii. Cele mai recente rapoarte, care însă nu pot fi verificate în mod independent pe teren, afirmau că el ar fi retinut de ISIS, în regiunea Raqqa, împreună cu alți deținuți occidentali. De-a lungul ultimelor zile, ministrul italian de Externe, Emma Bonino, a declarat, însă, că “nu există nicio veste” despre Dall’Oglio, conform agentiei Ansa.

În ultimul său interviu pentru Alan TV, cu doar 24 de ore înainte de disparitia lui in Raqqa, iezuitul declara că efectuase o calatorie în nordul Siriei, “pentru a ajuta societatea civilă și a asculta nevoile și prioritățile oamenilor”. De asemenea, el a mai spus că a fost acolo, pentru a “negocia eliberarea unui prieten drag, Ahmad Saleh Hajj”, care fusese anterior “arestat” de către ISIS. Conform lui Dall’Oglio, “eliberarea oamenilor răpiți constituie începutul soluției pentru acest război”.

Poziția explicită în favoarea incetarii operațiunilor militare și a permiterii jurnaliștilor străini și locali de a avea oportunitatea de a lucra în mod liber în țară (așa cum solicitase planul Annan) a dus la expulzarea acestuia din Siria. Din străinătate, insa, Părintele Dall’Oglio a devenit un susținător fervent al cauzei sirienilor care luptă in sustinerea regimului, în acelasi timp cerand comunității internaționale să intervină pentru protejarea tuturor sirienilor, inclusiv a comunităților care sprijină regimul lui Assad, care a rezistat timp de aproape jumătate de secol.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.