Turcia nu deschide Seminarul Halki, pana cand Grecia nu redeschide Moscheea Fethiye din Atena

Ministrul adjunct de externe al Turciei, Metin Kulunk, refuza să redeschida Seminarul grec-ortodox din Halki (foto), până cand Grecia nu va redeschide Moscheea Fethiye din Atena.

“Nu am nicio îndoială, Turcia nu va face niciun pas in redeschiderea Seminarului din Halki, până cand Grecia, care nu isi respecta promisiunea data la Lausanne, nu va deschide Moscheea Fethiye din Atena”, a declarat Kulunk, în cadrul unei întâlniri a Asociației Solidaritatea Turcilor din Tracia de Vest, care a avut loc în Germania.

Turcia a cerut redeschiderea Moscheii Fethiye din Atena, singurul oraș european-capitala fără o moschee oficiala, în schimbul redeschiderii unei școli grec-ortodoxe din Insula Heybeliada din Istanbul, închisă în anul 1971 (vezi Arhiva Lacasuri Ortodoxe).

Numind Grecia “un stat bisericesc”, acesta s-a întrebat de ce oare existenta unei moschei nu este permisa în Atena, în timp ce mai multe moschei, biserici si sinagogi stau, alaturi unele de altele, in Istanbul.

În octombrie, ministrul Turciei la UE, Egemen Bagis, a declarat că Turcia ar putea fi încurajata să redeschida Seminarul Halki din Heybeliada, dacă Grecia ia măsuri pentru deschiderea unei moschei in Atena.

Grecia este casa mai multor comunități musulmane – atât nativi cat și migranti – dar refuză să acorde permisiunea construirii de noi moschei.

150.000 de persoane din comunitatea musulmana turca din provincia Tracia de Vest, din apropiere de granița cu Turcia, s-au plâns că li se refuza construirea de noi moschei precum și reconstruirea moscheilor vechi din epoca otomană.

Acestora, de asemenea, li s-a refuzat dreptul de a-și alege propria lor reprezentare religioasă in Guvernul Grec.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.