Prezenta simbolurilor crestine in spatiul public si pastrarea valorilor crestine traditionale, subiecte comune intre ortodocsi si catolici

In urma cu doua zile, Conferinta ruso-poloneza “Viitorul Creștinismului în Europa. Rolurile Bisericilor și popoarelor din Polonia și Rusia” si-a încheiat activitatea, la Universitatea Stefan Wyszyński din Varșovia.

Înainte de sesiunea finală, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, presedinte al Departamentului Patriarhiei Moscovei pentru Relații Externe al Bisericii, si Arhiepiscopul in retragere Henryk Muszynski, fost Mitropolit de Gniezno și primat al Poloniei, au fost onorati cu premiul pentru “Merite în promovarea toleranței-2013”, de catre Fundația Toleranță.

Mitropolitul Ilarion a menționat că va considera acest premiu ca pe o recunoaștere a eforturilor întreprinse in reconcilierea dintre popoarele Poloniei și Rusiei, precum și in dezvoltarea înțelegerii reciproce între Biserica Ortodoxă Rusă și Biserica Catolică a Poloniei.

“În activitatea noastră, suntem inspirati de exemplul Sanctitatii Sale Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii și al Arhiepiscopului Józef Michalik, președinte al Conferinței Episcopale Poloneze, care au semnat un mesaj istoric al popoarelor din Polonia și Rusia, în 2012”.

Sesiunea finală, numită “Rusia-Polonia. Ortodoxie, Catolicism, viitor” a fost prezidată de catre Mitropolitul Ilarion și de Episcopul Wojciech Polak, secretar general al Conferinței Episcopale Poloneze.

Președintele DECR a spus în discursul său catre participanți: “Eu cred că ar trebui să ne întâlnim, pentru a discuta probleme concrete, inclusiv prezența simbolurilor creștine în spațiul public din țările europene și protecția valorilor creștine tradiționale. Putem spune multe lucruri lumii seculare, pentru a-i ajuta pe oameni să găsească o cale dreapta și sa traiasca în conformitate cu învățătura morală creștină”.

Printre domeniile de cooperare, Mitropolitul Ilarion a menționat educația, schimburile culturale, pelerinajele, caritatea și slujirea socială.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.