Vaticanul le cere Bisericilor din Romania – Ortodoxa, Catolica si Greco-Catolica – sa colaboreze

Cardinalul Sandri le-a cerut Bisericilor Ortodoxa Româna, Greco-Catolica si Romano-Catolica din Romania să “colaboreze în respect reciproc, pentru binele spiritual și material al României” și, astfel, sa-si “poata juca rolul pe care acestea il au, în Europa și în lume”.

Cardinalul Sandri Leonardi , prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale, a facut acest apel in timpul conferinței “Credință și martiriu”, care a avut loc la Biserica Sfantul Bartolomeu, in Roma, zilele trecute.

Redam mai jos fragmente din interventia Cardinalului Sandri:

“Dorim să subliniem mărturia de credință a Bisericii Greco-Catolice Române în timpul persecuției comuniste. (…) Persecuția a venit pe neașteptate, dar a durat foarte mult timp. Evenimentele din țara vecină, Ucraina, nu au fost percepute ca un pericol iminent, dar atunci când au apărut la orizont, episcopii i-au pregătit pe credincioși să reziste in susținerea vieții spirituale, prin misiuni populare, vizite pastorale, pelerinaje și circulare pentru înrădăcinarea credinței lor în bazele creștine. (…)În mod constant, li s-a cerut să părăsească Biserica Catolică (o simplă semnătură, “în trecere”, ar fi fost suficienta), dar au refuzat întotdeauna. Ei si-au menținut unitatea cu colegiul episcopal și liderul său, Pontiful Roman. Cinci dintre ei au murit în închisoare și doi in stare de arest la domiciliu. Ca buni păstori ai Evangheliei, ei si-au dat viața lor și credincioșii i-au urmat (mulți preoți și laici, de asemenea, in martiriu), deoarece, prin vocea lor, ei au recunoscut vocea inconfundabilă a lui Hristos. Niciun episcop nu si-a negat credința proprie (…).

Dragi prieteni, acest patrimoniu spiritual ne permite să privim spre viitor cu încredere. Dar, sa ne rugam si sa acționam in misiunea la care iubitul nostru Papă Francisc a rechemat (…): ea este misiunea unității creștine(…). De aceea, eu doresc, prin sărutul pacii, alaturarea de Biserica Ortodoxa din România – și patriarhului său – a cărui martiriu are atât de multi martiri ai credinței, astfel încât, alaturi de greco-catolicii si latinii romani, sa fie posibil sa se lucreze împreună, în respect reciproc, pentru binele spiritual și material al României și, de asemenea, să poata fi jucat rolul pe care acestea il au in Europa și în lume.

Dar, sa ne gandim, înapoi, la martirii noștri și să ne întrebăm ce i-a susținut în mărturia lor atât de luminoasa. Iconostasul splendid din Catedrala orașului Blaj, numit “Mica Roma”, ne dă răspunsul: este credința în Hristos și rugăciunea de mijlocire a Maicii Domnului, a apostolilor și martirilor(…)”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.