Descoperirea primei cladiri din perioada Hasmoneana a Ierusalimului

Sarbatoarea Hanuka pare un moment potrivit pentru a anunța descoperirea unei clădiri din perioada Hasmoneana a Ierusalimului. Structura este situata în Valea Centrală, la sud de Poarta Dung​. Autoritatea Israeliana de Antichități descrie descoperirea, într-un comunicat de presă.

Rămasitele unei clădiri impresionante, din perioada Hasmoneana (secolul II i.Hr.), au fost descoperite în timpul săpăturilor efectuate de Autoritatea de Antichități Israeliana, in aria Giv’ati, situata în cetatea lui David, în Peretele din Jurul Parcului Național Ierusalim. Săpăturile sunt sponsorizate de către “Prietenii orașului lui David”.

Cladirea are 4 metri inaltime si acoperă o suprafață de circa 64 de metri patrati. Pereții lati ai clădirii (cu mai mult de un metru grosime) sunt realizati din blocuri de calcar, cioplite, asezate conform unei metode de construcție din perioada Hasmoneana.

Deși numeroase vase de ceramică au fost descoperite în interiorul clădirii, totusi monedele au fost cele care i-au surprins in principal pe cercetatori. Acestea indica faptul ca structura a inceput sa fie ridicata în secolul II inainte de Hristos, si a continuat în perioada Hasmoneana, timp in care s-au efectuat modificari semnificative în interiorul acesteia.

Conform Dr. Doron Ben Ami și Yana Tchekhanovets, directorii de excavare ai Autorității Israeliene de Antichități, “importanta acestei descoperiri se datoreaza, în primul rând, numarului evident mic de clădiri din orașul Hasmonean al Ierusalimului, descoperite in cercetarile arheologice, în ciuda numeroaselor săpături care au fost efectuate până în prezent. În afara mai multor resturi de fortificații ale orașului, care au fost descoperite în diferite părți ale Ierusalimului, precum și de ceramică și a altor mici descoperiri, nici una dintre clădirile orașului Hasmonean nu a mai fost descoperita până în prezent. Orasul Hasmonean, care este bine cunoscut la noi din descrierile istorice care apar în lucrările lui Josephus, a dobândit brusc o expresie tangibilă”.

Hașmoneii au fost o dinastie evreiască care a reînființat și condus Regatul Iudeii, extins cu timpul pe o mare parte din teritoriul Țării Israelului, în timpul perioadei clasice a antichității. Între 140 și 116 î.Hr., dinastia a condus semi-autonom regiunea Iudea, sub seleucizi. Din 110 î.Hr., odată cu dezintegrarea imperiului seleucid, dinastia a devenit independentă, extinzându-și dominația în regiunile învecinate ale Țării Israelului sau Palestinei: Galileea, Iturea, Perea, Idumea și Samaria, conducătorii luând titlul de rege al Iudeii – „meleh Yehuda” în ebraică, “basileos” în limba greacă.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.