Imam cantaret de rock, anchetat pentru excentricitate in Islam (video)

El este singurul din Turcia și probabil unul dintre foarte puținii imamii din lumea islamică care isi petrec timpului liber cantand muzica rock.

Ahmet Muhsin Tuzer este cleric la Moscheea din Pinarbasi, un sat de pe coasta mediteraneană turca, între Antalya și Kas.

În timpul zilei, el este responsabil de cei aproximativ 40 de credincioși locali pe care ii cheama la rugăciune din minaretul propriu, iar pe timpul noptii, devine un cantaret de rock al cărui vis ramane sa cante intr-o zi cu steaua pop Madonna. Idolii lui sunt Pink Floyd, Iron Maiden si Metallica.

În vârstă de 42 de ani, imamul din Pinarbasi a stârnit preocuparea Directiei Cultelor (Dyanet) a Marelui Muftiu de Ankara, conform agentiei Ansa, citata de LO+Radio (asculti, dand click aici) [https://www.lacasuriortodoxe.ro/loplusradio/] .

În luna august, acesta a sustinut un concert în Kas, în fața a mii de oameni, cu FiRock, o trupa de rock fondată de chitaristul Dogan Sakin. Dyanet a deschis, insa, o anchetă. Marele Muftiu va trebui să se pronunțe asupra cazului și sa stabileasca dacă a fi cântăreț de rock este compatibil cu Islamul și cu functia de imam.

Tuzer este un sunnit, ca marea majoritate a populației turce, dar este inspirat de Sufism, o ramură religioasă mistica, liberala și toleranta a Islamului. Prin rock, spune el, “ii fac pe oameni sa fie mai aproape de Dumnezeu”.

“Imaginea Islamului, în lume, suferă. Trebuie să spun că una din valorile noastre mari este toleranța, fiindcă trebuie să acceptăm fiecare ființă umană, așa cum este ea”.

El a mai spus, zâmbind, că este sigur că “Profetul Mohamed ar fi de acord cu ceea ce” face, “dacă ar mai fi în viață”.

Membrii congregației sale din Pinarbasi nu sunt, insa, atât de siguri. Dar, “imamul rock” este sigur de sprijinul acestora. Muzica sa, a remarcat el, “este un amestec de misticism sufist și de rock psihedelic”.

După primul sau single, “Mevlaya Gel” (Vino cu Dumnezeu), el se pregătește acum de primul său album, fără griji prea multe despre ancheta în curs de desfășurare, care ar putea avea totuși consecințe grave asupra acestuia.

Dyanet este un fel de minister al afacerilor religioase in țara cu 90.000 de moschei. Imamii sunt toți angajați publici, ai căror salarii sunt plătite de către stat.

Functia de imam si salariul lui ar putea fi refuzate, dacă va fi găsit vinovat, iar situația politică nu pare să favorizeze excentricitatea religioasa. Partidul AKP islamic, al Premierului Recep Tayyip Erdogan, a guvernat Turcia în ultimii 11 ani, iar opoziția il acuză pe Prim-Ministru de “islamizarea” societatii.

Dar, imamul nu pare intimidat și a marturisit că va apela la justitie, în cazul în care sancțiunile împotriva lui vor fi aprobate. “Eu voi aduce cazul în instanță și se va dovedi că ceea ce fac este bine”.

Acesta intenționează să-si continue pasiunea pentru muzică, deși a primit amenințări cu moartea. El a primit, totodata, si multe mesaje de susținere. “Un ateu mi-a scris: te respect si te sustin”, a declarat el. “A fost un dar minunat, pentru mine”.

Tuzer a mai alarmat, deja, serviciul Marelui Muftiu, atunci când s-a căsătorit cu… o creștină, Mara, în anul 1999, devenind astfel primul imam turc care se căsătoreste cu o non-musulmana. Mara, ulterior, s-a si convertit la Islam, marturisind ca a fost sedusa de misticismul Sufismului. Cu toate acestea, ea refuză în continuare să poarte vălul islamic, conform agentiei Ansa, citata de LO+Radio (poti sa asculti, dand click aici) [https://www.lacasuriortodoxe.ro/loplusradio/] .

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.