Pelerinaje Lacasuri Ortodoxe: Templul lui Hator si minele din Serabit el-Khadim… sau, ce ati pierdut cand ati calatorit in Tara Sfanta

Astazi, agentia Lacasuri Ortodoxe va propune un nou pas, prin Revista saptamanala “Pelerinaje Lacasuri Ortodoxe” (sau, cum am numit-o mai exact: “Ceea ce ati pierdut cand ati calatorit in Tara Sfanta”), incercand sa ne concentram pe o noua locatie: Serabit el-Khadim. Serabit el-Khadim este un sit obscur, din Peninsula Sinai. Acesta nu este un loc pe care sa il vizitezi intr-un tur tipic in Egipt. De fapt, este un loc pe care chiar si egiptenii l-au vizitat prea putin!

Situat la aproximativ 27 de kilometri de Golful Suez, Serabit el-Khadim a fost o asezare miniera. Echipele de mineri erau trimise in această regiune de catre Faraon, pentru a efectua sapaturi dupa turcoaz și cupru. Cu toate acestea, asta s-a intamplat doar in momentele in care a existat un guvern central puternic în Egipt. Sit-ul a fost ocupat, deci, in perioada dintre cea de-a 4-a Dinastie (2600 înainte de Hristos) si Dinastia a 20-a (1100 î.Hr.)

Aici exista ruinele Templului lui Hathor, in deșertul arzător al Sinaiului. Începând cu un mic altar aflat într-o peșteră, acest templu complex a crescut din ce in ce mai mult de-a lungul a câteva sute de ani, faraonii adaugand fiecare, succesiv, propriile lor note speciale.

Într-o enciclopedie arheologica dedicata Țarii Sfinte, templul și dezvoltarea sa sunt descrise în felul următor: ”În timpul săpăturilor, un loc antic și o serie de temple care l-au înlocuit au fost descoperite într-o Temenos (incinta). Altarul original, egiptean, a constat dintr-o pestera sacra dedicata lui Hathor, zeita tinutului si a minereurilor. În fața peșterii, a fost construit un portic, iar apoi o curte mare și s-au adaugat, in continuare, altare, in timpul ocupației lungi egiptene. În cadrul Temenos, au existat peșteri inchinate divinităților, cum ar fi si cel al Zeului Lunii – Thoth.

Mineritul turcoazului nu a început la Serabit el-Khadem până în momentul Dinastiei a 12-a. Turcoazul a fost esențial pentru industria egipteana de bijuterii, în timp ce cuprul a fost important pentru producția de unelte și de arme.

Cel mai vechi monarh egiptean care a trimis o expediție in Sinai a fost Sneferu, primul rege al Dinastiei a 4-a. Mineritul a continuat, cu unele întreruperi, până la sfârșitul celei de-a 6-a Dinastii, atunci când ambele mine au fost din nou bagate in lucru, sub Ammenemes III, din Dinastia a 12-a.

In registrii templului au existat diverse expediții miniere, din care nu mai puțin de șapte au avut loc în timpul domniei lui Ammenemes al III-lea.

Templul din Serabit el-Khadem a fost marit, în mod repetat. Continuand acest proces, Sethos I, fondator al Dinastiei a 19-a, l-a extins si el. Ramses al II-lea și Merneptah sunt, de asemenea, trecuti în registrii templului, si il puteti vedea atunci cand veti vizta sit-ul, asemenea si pe Ramses III al Dinastiei a 20-a. La începutul Dinastiei a 21-a, minele din Sinai au ieșit din uz, din nou.

Si… nu uitati, in urma vizitei pe care o veti face in Serabit el-Khadim, sa le amintiti tuturor celor carora le veti povesti elementele inedite pe care ati avut astfel ocazia sa le vedeti, ca v-ati bucurat de un ghid pe care multi si l-ar dori sa-l aiba si poate ca nu au avut pana acum ocazia: Revista saptamanala “Pelerinaje Lacasuri Ortodoxe” (sau, mai bine zis, “Ceea ce ati pierdut cand ati calatorit in Tara Sfanta”).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.