Publicat pe 07.12.2013

Pelerinaje Lacasuri Ortodoxe: Templul lui Hator si minele din Serabit el-Khadim… sau, ce ati pierdut cand ati calatorit in Tara Sfanta

Astazi, agentia Lacasuri Ortodoxe va propune un nou pas, prin Revista saptamanala “Pelerinaje Lacasuri Ortodoxe” (sau, cum am numit-o mai exact: “Ceea ce ati pierdut cand ati calatorit in Tara Sfanta”), incercand sa ne concentram pe o noua locatie: Serabit el-Khadim. Serabit el-Khadim este un sit obscur, din Peninsula Sinai. Acesta nu este un loc pe care sa il vizitezi intr-un tur tipic in Egipt. De fapt, este un loc pe care chiar si egiptenii l-au vizitat prea putin!

 

Situat la aproximativ 27 de kilometri de Golful Suez, Serabit el-Khadim a fost o asezare miniera. Echipele de mineri erau trimise in această regiune de catre Faraon, pentru a efectua sapaturi dupa turcoaz și cupru. Cu toate acestea, asta s-a intamplat doar in momentele in care a existat un guvern central puternic în Egipt. Sit-ul a fost ocupat, deci, in perioada dintre cea de-a 4-a Dinastie (2600 înainte de Hristos) si Dinastia a 20-a (1100 î.Hr.)

 

Aici exista ruinele Templului lui Hathor, in deșertul arzător al Sinaiului. Începând cu un mic altar aflat într-o peșteră, acest templu complex a crescut din ce in ce mai mult de-a lungul a câteva sute de ani, faraonii adaugand fiecare, succesiv, propriile lor note speciale.

 

Într-o enciclopedie arheologica dedicata Țarii Sfinte, templul și dezvoltarea sa sunt descrise în felul următor: ”În timpul săpăturilor, un loc antic și o serie de temple care l-au înlocuit au fost descoperite într-o Temenos (incinta). Altarul original, egiptean, a constat dintr-o pestera sacra dedicata lui Hathor, zeita tinutului si a minereurilor. În fața peșterii, a fost construit un portic, iar apoi o curte mare și s-au adaugat, in continuare, altare, in timpul ocupației lungi egiptene. În cadrul Temenos, au existat peșteri inchinate divinităților, cum ar fi si cel al Zeului Lunii – Thoth.

 

Mineritul turcoazului nu a început la Serabit el-Khadem până în momentul Dinastiei a 12-a. Turcoazul a fost esențial pentru industria egipteana de bijuterii, în timp ce cuprul a fost important pentru producția de unelte și de arme.

 

Cel mai vechi monarh egiptean care a trimis o expediție in Sinai a fost Sneferu, primul rege al Dinastiei a 4-a. Mineritul a continuat, cu unele întreruperi, până la sfârșitul celei de-a 6-a Dinastii, atunci când ambele mine au fost din nou bagate in lucru, sub Ammenemes III, din Dinastia a 12-a.

 

In registrii templului au existat diverse expediții miniere, din care nu mai puțin de șapte au avut loc în timpul domniei lui Ammenemes al III-lea.

 

Templul din Serabit el-Khadem a fost marit, în mod repetat. Continuand acest proces, Sethos I, fondator al Dinastiei a 19-a, l-a extins si el. Ramses al II-lea și Merneptah sunt, de asemenea, trecuti în registrii templului, si il puteti vedea atunci cand veti vizta sit-ul, asemenea si pe Ramses III al Dinastiei a 20-a. La începutul Dinastiei a 21-a, minele din Sinai au ieșit din uz, din nou.

 

Si… nu uitati, in urma vizitei pe care o veti face in Serabit el-Khadim, sa le amintiti tuturor celor carora le veti povesti elementele inedite pe care ati avut astfel ocazia sa le vedeti, ca v-ati bucurat de un ghid pe care multi si l-ar dori sa-l aiba si poate ca nu au avut pana acum ocazia: Revista saptamanala “Pelerinaje Lacasuri Ortodoxe” (sau, mai bine zis, “Ceea ce ati pierdut cand ati calatorit in Tara Sfanta”).

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.