Oportunitatile propovaduirii lui Hristos in era digitala. Papa simte potentialul Internetului

Papa Francisc a vorbit ieri despre oportunitățile și provocările propovăduirii lui Hristos în era digitală. Acesta s-a adresat Consiliului Pontifical pentru Laici, reunit la Roma, cu ocazia celei de-a 26-a Adunari Plenare.

Utilizarea mijloacelor moderne de comunicare a fost unul dintre subiectele Adunarii. Dr. Helen Alvare, profesor de drept la Universitatea George Mason și consultant al Consiliului Pontifical (foto), a împărtășit unele dintre reflecțiile Adunarii cu privire la utilizarea Internetului, pentru radioul Vaticanului.

“Am discutat despre ce inseamna sa folosesti Internetul, ca modalitate de apropiere a oamenilor. S-a spus, nu numai că Internetul este un mijloc de păstrare a legăturii cu oamenii care sunt indepartati, dar el poate fi, de asemenea, chiar un mijloc de promovare a relațiilor inter-personale”.

Doctor Alvare a remarcat, de asemenea, că Papa Francisc “simte potențialul Internetului”.

Ea s-a mai referit la rolul pe care parintii il joaca in acest spatiu unic, in ce priveste generatia tanara care se naste cu aceasta noua tehnologie disponibila: “Cred ca Internetul nu ridica probleme”, a precizat ea, ci “cred ca problemele constau doar in procesul nostru de învățare in a-l folosi, în a ne da seama cum sa-i ferim pe copiii nostri de lucrurile cu adevărat rele. Sa-i ferim pe copiii nostri de lucururile rele, inseamna o provocare majoră pentru noi”.

In plus, a mai spus aceasta, “nu cred că, pentru ceea ce Biserica încearcă să facă pe Internet, ar trebui să vă faceți griji vizavi de unele dintre pericolele despre care s-a mai vorbit” – probleme cum ar fi lipsa de profunzime a discuțiilor pe Internet, incapacitatea oamenilor de a citi sau de a scrie, sau de a fi în măsură să gândească asupra unei anumite probleme. “Acestea nu sunt pericolele pentru noi”, a spus Alvare. “Daca ceva este periculos pentru noi, atunci ar trebui sa vorbim despre tendinta de a reduce un material bogat la cateva randuri. Și, apoi, alt pericol pentru noi, ar fi să rămânem la un nivel intelectual permanent ridicat fara a reusi sa comunicam cu oamenii care ar avea într-adevăr nevoie de o sinteză mai populara de predare din partea noastra”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.