Vesmantul Sfintei Filofteia, daruit Bisericii Spitalului Judetean Valcea

În urma cu doua zile, de sarbatoarea Sfintei Muceniţe Filofteia, Parohia „Sfânta Filofteia” din incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea a îmbrăcat haine de sărbătoare. Cu prilejul hramului sfântului lacaş, a fost oficiată Sfânta Liturghie, de către un sobor de preoţi şi diaconi.

Sărbătoarea a început cu Acatistul Sfintei Filofteia, slujba Utreniei şi a continuat cu Sfânta Liturghie.

În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Părintele Arhimandrit Sava Pleşa, stareţul Mănăstirii Troianu din Râmnicu Vâlcea a prezentat pe scurt viaţa, faptele de milostenie şi martiriul Muceniţei Filofteia, îndemnându-i pe credincioşi la o viaţă curată, de post, rugăciune şi mărturisire în această perioadă de meditaţie duhovnicească, până la marea sărbătoare a Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos.

După Sfânta Liturghie preoţii slujitori au săvârşit o slujbă de pomenire a ctitorilor, binefăcătorilor şi ostenitorilor acestui sfânt lacaş.

Sărbătoarea a reunit la biserica din incinta Spitalui Judeţean, preoţi, personal medical, pacienţi şi sute de credincioşi din municipiu şi din împrejurimi.

Anul acesta, la solicitarea Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, şi prin purtarea de grijă a Preasfinţitului Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, în urma iniţiativei Preotului paroh Mihai Bălăceanu şi a Preotului coslujitor Emanoil Popescu, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, a dăruit Bisericii „Sfânta Filofteia” din Râmnicu Vâlcea un veşmânt ce a împodobit cinstitele Moaşte ale Sfintei Filofteia. Ca răspuns la dragostea arătată de Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Ec. Alexandru Handolescu a oferit în dar Mănăstirii Curtea de Argeş un nou veşmânt pentru Sfintele Moaşte ale Sfintei Muceniţe Filofteia, confecţionat la Mănăstirea Robaia.

Piatra de temelie a Bisericii cu hramul „Sfânta Filofteia” din incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea a fost pusă în urmă cu un deceniu, în anul 2002 de către Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului. Pe data de 5 septembrie 2012, a fost târnosită, de către Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, eveniment la care a fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, care a acordat gradul onorific de Iconom stavrofor părinţilor slujitori Mihai Bălăceanu şi Emanoil Popescu, pentru construirea sfântului lacaş.

Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe este partener media oficial al Arhiepiscopiei Ramnicului.

Arhidiacon Ioan – Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.