Echipa de constructie: maicile si calugarii din zona. 2000 de oameni, la tarnosirea bisericii ansamblului manastiresc Racovita

Peste 2000 de credincioşi din toată ţara s-au adunat ieri, în vechea şi frumoasă Ţară a Loviştei, pentru a participa la sfinţirea Bisericii „Învierea Domnului” şi a Centrului social-filantropic „Renaşterea Loviştei”, din comuna Racoviţa, a Eparhiei Râmnicului.

În Duminica a XXVII-a după Rusalii, şi totodată a patra din Postul Naşterii Domnului, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de peste 40 de preoţi şi diaconi, au oficiat Sfânta Liturghie la noul Centrul social-filantropic „Renaşterea Loviştei” din comuna Racoviţa, judeţul Vâlcea. Sărbătoarea a fost încununată de târnosirea Bisericii cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Cuvios Ioan Iacov Hozevitul” din incinta complexului social monahal.

Sărbătoarea a început în seara zilei de sâmbătă, cu slujba de Priveghere, iar in cea de-a doua zi, după primirea Moaştelor Sfântului Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistriţa Olteană, a continuat cu Acatistul „Mântuitorului Iisus Hristos”, cu slujba de Târnosire şi Sfânta Liturghie, în prezenţa monahilor, monahiilor şi a credincioşilor veniţi din eparhie şi din ţară.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Grupul psaltic „Nectarie Protopsaltul” din Bucureşti.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a explicat sensurile duhovniceşti desprinse din pericopa evanghelică şi a arătat importanţa ctitoriei de lacaşuri sfinte, ca necesitate pastoral-misionară.

Pentru osteneala depusă la ridicarea bisericii şi a complexului social, principalii sponsori, soţii Vasile Frank şi Carmen Timiş, alături de părintele Ioan Comăneci, au primit din partea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Gherasim şi a Preasfinţitului Emilian Lovişteanul, Diplome de ctitor. Au mai primit diplome de vrednicie, din partea Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, reprezentanţii administraţiei locale şi alte personalităţi care s-au implicat în construirea şi finalizarea aşezământului social-filantropic.

La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim şi Preasfinţitului Emilian Lovişteanul au mulţumit ctitorilor, oficialităţilor şi tuturor ostenitorilor care şi-au adus contribuţia la lucrările de ridicare, consolidare şi înfrumuseţare a Bisericii şi Aşezământului social-filantropic din Comuna Racoviţa.

După Sfânta Liturghie, Părinţii Ierarhi împreună cu soborul de slujitori au sfinţit Crucea–Troiţă ce străjuieşte complexul mănăstiresc, precum şi clădirea Aşezământului social–filantropic „Renaşterea Loviştei”.

La această mare sărbătoare, au luat parte Părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarhul mănăstirilor din Eparhia Râmnicului, oficialităţi de stat locale şi centrale, stareţi şi stareţe de la mănăstirile Eparhiei Râmnicului, preoţi, monahi, monahii şi sute de pelerini.

Centrul social – filantropic „Renaşterea Loviştei” – Racoviţa, se află pe DN7 – Râmnicu Vâlcea – Sibiu, de la Călineşti – Cornetu (DL) ramificaţie la stânga, în comuna Racoviţa, sat Copăceni pe Valea Băiaşului, situată la altitudinea de circa 600 m.

Piatra de temelie pentru aşezământ, precum şi pentru noua biserică cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Cuvios Ioan Iacov Hozevitul”, a fost pusă la data de 23 iunie 2013, în Duminica Pogorârii Duhului Sfânt, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Ctitorii aşezământului sunt familia Vasile Frank şi Carmen Timiş şi Preotul Ioan Comăneci.

Ansamblul mănăstiresc cuprinde biserica mare în formă de cruce cu laturile egale, acoperită cu tablă de cupru, şi împrejmuită, ca o cetate, de 120 de camere, doua săli de mese, o sală de conferinţă, o sală centrală, spălătorie şi două bucătării. Accesul în incinta mănăstirii se face prin două nişe; cea principală fiind împodobită cu o turlă învelită cu tablă de cupru. La intrarea în centrul social, a fost aşezată o impunătoare cruce de 24 metri din inox (una dintre cele mai mari din ţară). Complexul se întinde pe o suprafaţă de 10.000 metri pătraţi, iar chiliile formează un pătrat perfect cu latura de 75 m.

Pe exterior, biserica este împodobită cu picturi neo-bizantine, executate de Pr. Ioan Comăneci şi de maicile de la Mănăstirea Blănoiu, cu catapeteasmă sculptată în lemn de stejar şi pardoseală placată cu marmură.

Toate lucrările s-au executat în 3 luni şi 15 zile efective de lucru, sub oblăduirea şi directa supraveghere a IPS Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului şi a PS Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, avându-l coordonator, atât al lucrărilor construcţiei cât şi din punct de vedere duhovnicesc, pe preotul iconom stavrofor Ioan Comăneci.

Echipa de construcţie a fost formată din maicile de la mănăstirile „Pogorârea Duhului Sfânt” – Blănoiu şi „ Înălţarea Sfintei Cruci” – Mălaia, precum şi din părinţii călugării de la mănăstirile Obârşia Lotrului şi Gruiul Lupului. Complexul monahal este administrat de monahia Antonia Pârsan.

Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe este partener media oficial al Arhiepiscopiei Ramnicului.

Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.