Recomandare: C U V Â N T, la sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae – Pr. Dr. Bogdan-Aurel TELEANU

– Arhiepiscopul Mirelor Lichiei (6 Decembrie)

MOTTO: ”Îndreptător credinţei şi chip blândeţilor, învăţător înfrânării te-au arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor” (Tropar)

SF. NICOLAE, PATRON ŞI OCROTITOR. Sfântul Nicolae, patronul Greciei, Rusiei, precum şi al multor oraşe din Apusul Europei, este unul din cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii. Datorită multelor minuni pe care le-a săvârşit atât în timpul vieţii, cât şi după trecerea la cele veşnice, el a fost supranumit şi “Făcătorul de Minuni” (Taumaturgul). Minunile săvârşite de Sf. Nicolae, precum învierea celor trei copii omorâţii de un hangiu sau salvarea de la naufragiu a unor corăbii, sunt binecunoscute. Din cauza lor, Sf. Nicolae a fost ales ca ocrotitor al copiilor, dar şi al marinarilor, al brutarilor, al fetelor fără zestre, al victimelor sistemului judiciar, etc. Dintre multele istorisiri care îl au ca erou, cea mai cunoscută este cea a fiicelor unui om bogat care îşi pierduse averea. Sf. Nicolae a venit într-o noapte şi le-a aruncat pe fereastră trei saci de aur, pe care să îi aibă drept zestre pentru a nu fi nevoite să se prostitueze.

SF. NICOLAE, PERSONAJ LITERAR. Cea mai cunoscută dintre istorisirile legate de Sf. Nicolae este menţionată şi de Dante Alighieri în „Divina Comedie” – „Purgatoriul” (XX, 31-33: Esso parlava ancor de la larghezza che fece Niccolo` a le pulcelle, per condurre ad onor lor giovinezza). Se spune că Sfântul Nicolae, impresionat…

Continuarea o gasiti aici

, si mai cuprinde:

– SF. NICOLAE, OBIECT COMERCIAL

– CAUZA HARISMELOR ESTE CHEMAREA DUMNEZEIASCĂ

– SCOPUL DARURILOR

– AVEM NEVOIE DE DUHOVNICI ŞI DE TEOLOGI ADEVĂRAŢI.

Un articol publicat de Pr. Dr. Bogdan-Aurel TELEANU

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.