Viena: Biserica Sfantul Antonie – un nou lacas in care ortodocsii romani isi pot oficia, de acum, slujbele

Cu binecuvântarea ÎPS Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, Biserica Sfantul Antonie din Viena (15. Pouthong. nr. 16 – în apropiere de gara centrală a oraşului), a devenit gazdă a Comunităţii Ortodoxe Române din Viena, prin slujirea primei Sfinte Liturghii în acest lacaş.

Conform unor surse din patriarhia Romana, Sfanta Liturghie a fost săvârşită de Pr. Dr. Nicolae Dura şi Pr. Dr. Ioan Moga, in prezenta Pr. Protopop Martin Rupprecht (paroh local), Msgr. Leopold Strandl şi Prof. Fritz Mahr.

Bucuria preoţilor şi credincioşilor români pentru acest început sta sub semnul recunoştinţei pentru deschiderea arătată de comunitatea romano-catolică gazda, care, în urma unui proces de reformă administrativă, va fuziona cu alte comunităţi romano-catolice vecine. În mod impresionant, decizia Consiliului parohial romano-catolic local de a permite săvârşirea în Biserica Sf. Antonie a Sf. Liturghii de către Comunitatea românească ortodoxă a fost luată în unanimitate. Aşa cum a mărturisit şi pr. Martin Rupprecht, acest gest ecumenic este însufleţit de gândul că zidurile bisericii plâng după mai multă rugăciune”, a mărturisit Pr. Emanuel Nutu, conform unui raport al Patriarhiei Romane [https://www.patriarhia.ro] .

De acum, în Viena vor exista două lacaşuri de cult primitoare, în care se va săvârşi Sf. Liturghie duminicală în limba română, celui nou alaturandu-i-se capela istorică din centrul oraşului, cu hramul „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, în care se săvârşeşte Sf. Liturghie în zilele de sâmbătă.

Dat fiind faptul că biserica românească zidită în anii 2002-2003 la Viena prin sârguinţa pr. paroh dr. Nicolae Dura şi contribuţia credincioşilor şi sfinţită în anul 2009 de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a devenit de mult timp neîncăpătoare pentru numărul ridicat de credincioşi care vin la sfintele slujbe, acest lucru este un răspuns firesc la necesităţile misionare actuale, se mai arata in raportul Patriarhiei.

Biserica „Sf. Antonie”, care va fi folosită liturgic de către comunitatea romanescă, sub îngrijirea pr. dr. Ioan Moga, a fost construită în anul 1893, în stil neoromanic, ea fiind renovată în anul 1994. Unul din clopotele bisericii datează din anul 1655.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.