Cel mai inalt lider catolic din Irak i-a cerut Occidentului să arate o mai mare preocupare pentru suferința creștinilor din regiune. Patriarhul Louis Sako, al Bisericii Catolice Caldeene din Irak, a spus: “Ne simtim uitati și izolati. Uneori, mă întreb, în cazul în care ne vor omoara pe toți, care ar fi rectia creștinilor din Occident? Vor face ceva, in acel moment?”.
Sako a declarat că, în acest moment, influența națiunilor occidentale în regiune pare să se bazeze, în principal, pe auto-interes. “Tot ce fac este să creeze probleme, să vândă arme și să ia petrol”, a spus el, adaugand răspicat: “Acesta este un păcat”.
Sako a vorbit zilele trecute, in cadrul unei conferinte organizate la Roma. Conform acestuia, mai mult de 1.000 de creștini au fost uciși în Irak, dupa invazia condusa de SUA, din 2003, in acelasi timp cateva zeci de crestini au fost “răpiti și torturati”. El a mai spus că 62 de biserici și mănăstiri au fost atacate. 850.000 de creștini au plecat din Irak, din 2003, dupa unele estimari, reprezentând aproape două treimi din populația creștină a țării.
Sako a avertizat că aceleași tendințe sunt, în prezent, în vigoare atât în Siria cat și in Egipt. In ultimele 18 luni, circa 100 de biserici din Egipt au fost atacate, în acelasi timp, 67 de biserici au fost atacate în Siria și mai mult de 45.000 de creștini au părăsit țara.
“Creștinii sunt importanti pentru Orientul Mijlociu, datorita culturii lor, unui nivel ridicat de educație, aptitudini, calificări, deschideri, spirit de cooperare și instituții, cum sunt școlile, spitalele, orfelinatele, casele pentru bătrâni și săraci, precum și întreprinderile lor economice și întreprinderile mici”, a mai spus el. Sako a numit, astfel, prezența creștină din Orientul Mijlociu “o garanție a unui viitor mai bun pentru musulmani”.
“Dialogul este posibil între creștini și musulmani, chiar și cu fundamentaliștii”, a spus el. O solutie, a spus el, pentru creștini, este aceea de a fi “puternici” în exprimarea punctelor lor de vedere. “De ce ne este frică să ne revendicam drepturile?”, a spus el.
Referitor la problema sensibilă a musulmanilor convertiți la Creștinism, Sako a demonstrat, insa, prudenta. “Personal, ca preot sau episcop, nu am dreptul sa refuz pe cineva care vrea să fie creștin”, a spus el, “dar situația este una periculoasă”.