publicat în: Arhivă

Parisul îşi apără textul referitor la homosexualitate, criticat de Vatican

Franţa a susţinut marţi proiectul său de declaraţie ONU, referitor la înlăturarea universală a discriminării şi pedepsirii homosexualilor, puternic criticată de Vatican, care vede prin aceasta un mare risc spre extinderea căsătoriilor homosexuale.

“Ideea este nu de a crea un nou sistem de legi ci, pe baza textelor existente, să creem o impulsionare împotriva discriminării” homosexualităţii, a spus presei, purtătorul de al Ministerului Afacerilor Externe, Eric Chevallier.

Chevallier a mai spus că aproximativ 90 de ţări au legi care incriminează homosexualitatea, inclusiv câteva în care aceasta se pedepseşte cu moartea.

Pledarea împotriva discriminării “este, credem, ceva în conformitate, pe deplin, cu legislaţia actuală, care ni se pare justă pe plan etic şi uman”, a adăugat el.

Chevallier a subliniat faptul că proiectul de declaraţie este “în concordanţă cu dreptul internaţional, fără a propune crearea de noi norme juridice, adiţionale sau evolutive.”

Proiectul ce poartă numele: “Declaraţie privind orientarea sexuală şi identitatea”, anunţat în mai de către Secretarul de Stat francez pentru drepturile omului, Rama Yade, este sponsorizat de către mai mulţi “coautori” (Argentina, Brazilia, Gabon, Japonia, Norvegia, Croaţia, Ucraina, Noua Zeelandă, Olanda), bineînţeles alte ţări urmând să adere la el, a adăugat acesta.

Chevallier a fost întrebat despre declaraţiile purtătorului de cuvânt al Vaticanului, pr. Federico Lombardi.

“Acest proiect nu încearcă doar să dez-incrimineze homosexualitatea, după cum s-a scris, ci urmăreşte să introducă o declaraţie cu valoare-politică clară (…) care poate deveni un instrument de presiune sau de discriminare împotriva acelora care(…) consideră căsătoria între un bărbat şi o femeie ca formă fundamentală şi originală a vieţii sociale”, spunea pr. Lombardi, la Radio Vatican.

Purtătorul de cuvânt pentru Vatican, cu toate acestea, a declarat că Biserica Catolică se opune “tuturor legilor penale violente sau de discriminare împotriva homosexualilor.”

“Este evident că nimeni nu vrea să apere pedeapsa cu moartea pentru homosexuali, aşa cum ar vrea să se creadă despre noi”, a adăugat el.