Ministerul Turc de Externe provoaca Nicosia, in fata Uniunii Europene

Ministerul Turc al Afacerilor Externe a lansat o altă afirmație provocatoare (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe – foto), spunând că “Ciprul nu exista”, ceea ce a dus la o reacție puternică din partea Nicosiei.

Totul a început cu ocazia semnării unui acord UE privind readmiterea imigranților ilegali. Decizia se aplica tuturor statelor-membre ale Uniunii Europene, insa Turcia a inteles acest lucru, mai putin in cazul Republicii Cipru.

O scrisoare turca, adresata Comisiei Europene, arata că țara nu se va conforma acordului privind imigranții ilegali, în cazul Republicii Cipru, pentru că Turcia nu recunoaște tara. Toate acestea, în ciuda obligației din partea Consiliului European de recunoastere necondiționata a Republicii Cipru, de punere în aplicare a Protocolului de la Ankara și de soluționare a disputei privind Ciprul.

Acțiunea constituie o provocare intolerabilă, nu numai față de Cipru, ci mai ales fata de Uniunea Europeană și de instituțiile europene, a declarat președintele EDEK, Yiannakis Omirou, in Paphos.

El a mai spus că Uniunea Europeană și Comisia trebuie să oblige Turcia să se conformeze acestui acord și a mai cerut, de asemenea, guvernului sa reacționeze rapid și decisiv in fata provocarii formulate de Turcia.

El a subliniat faptul că orice toleranță fata de comportamentul Turciei jignește grosolan UE, ridicand-o la nivel de complicitate, și a mai spus că este timpul ca Ciprul sa pretinda toate drepturile sale ca stat membru al UE.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.