publicat în: Arhivă

O biserica ortodoxa istorica din Kosovo, transformata in toaleta publica si groapa de gunoi

Biserica ortodoxă cu hramul Tăierea Capului Sfantului Ioan Botezătorul, din satul Samodreza, de lângă Vucitrn, a fost profanata și transformata în groapa de gunoi.

Altarul acestui sfant lacas ortodox sarb, construit pe locul unde printul Lazar s-a impartasit, alaturi de ostire, înainte de bătălia din Kosovo, a fost transformat de tinerii albanezi în toaletă publică, confrom publicatiei “Kurir”.

Toate încercările de oprire a profanarii bisericii ortodoxe au ramas fara succes, deoarece populația albaneză se opune renovarii acesteia. Biserica a fost incendiată, vandalizata și profanata pentru prima dată în anul 1999, după ce forțele internaționale au sosit în Kosovo, noteaza cotidianul.

Acoperisul bisericii a fost distrus, ferestrele și ușa din metal au fost rupte, iar intr-o absida a fost facuta o gaură mare. Interiorul bisericii este transformat în groapa publica de gunoi și toaletă. Zidul din jurul bisericii este distrus. Această biserică ortodoxă este literalmente plina de gunoaie, potrivit cotidianului.