Sarbatorea Craciunului, pentru diaspora greaca din Canada

Cea mai importantă zi a Creștinismului a fost sărbătorită si de diaspora greacă din Canada, în ciuda vremii nefavorabile, cu vanturi puternice si caderi masive de zapada in unele parti din Ontario, acolo unde pana si energia electrică a avut de suferit.

Unele biserici din Montreal și Toronto au organizat si o masă pentru noaptea de Crăciun, conform obiceiului ortodox tradițional. În alte parohii, masa de Crăciun a avut loc în ziua de Crăciun și a atras mulți ortodocși greci.

Mitropolitul Sotirios de Canada, în pastorala sa de Crăciun, a facut referire la mesajul profund al Nașterii Mântuitorului: “Fiecare dintre noi caută și isi doreste pacea, prosperitatea, fericirea și bucuria, dar totuși nu le putem găsi, pentru că alegem o cale greșită în viață. Calea care duce la prosperitate, pace și bucurie este doar una: aceasta este calea lui Hristos, pe care El Insusi ne-a aratat-o. Ca Dumnezeu, El ne-a învățat: Eu sunt calea, adevărul și viața. El a fost, este și va fi întotdeauna adevărul, calea și viața pentru toți oamenii”.

În ziua de Crăciun, grecii s-au adunat în casele lor, pentru a sărbători acest mare moment al Creștinismului, în modul grecesc. Grecii din nord au fript carne de porc, în timp ce cei din Peloponez și insularii au servit curcan și supa calda cu ou si lamaie.

Mai mult decât atât, patiserii și brutării din cartierul grecesc din Park Extension s-au bucurat de clienti multi, care au cautat să cumpere melomakarona, kourampiedes și diples intreaga săptămâna. Se pare ca tradiția greacă a fost la apogeul ei. Comunitatea greacă din Montreal a găzduit o cină de Crăciun pentru cei nevoiași, singuratici si pentru vârstnici, bucurandu-i de duhul comuniunii.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.