Patriarhul Bisericii Ortodoxe Etiopiene Tawahedo a fost arestat. 72 de ore de interogatoriu

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Etiopiene Tawahedo, Abune Mathias, a fost pus sub arest la domiciliu, temporar, dar se pare ca ulterior a fost eliberat, conform unor surse din zona.

Miscarea a fost raportata de catre Consilierul in Securitate Națională al Primului-Ministru, Tsegaye Behane, si se crede ca ar fi pornit de la criticile Patriarhului fata de Forța Populara Democrata Revolutionara Etiopiana (EPRDP).

Biserica Ortodoxă din Etiopia se confruntă, în prezent, cu o criză in propria conducere, iar mai mulți lideri ai Bisericii s-au răzvrătit împotriva autoritatii Bisericii, care s-a despartit de Biserica Ortodoxă Coptă, în anul 1959.

Abune Mathias a raportat ca a fost interogat timp de 72 de ore, înainte de eliberarea sa. Deși motivele reale ale arestarii temporare au ramas practic necunoscute, există speculații că arestarea ar avea la baza observațiile recent făcute de către Patriarh, despre faptul că cele mai multe dintre problemele actuale ale Bisericii ar fi create de către stat.

Frontul Tigrayan Popular de Eliberare (TPLF), jumătate din coaliția de guvernământ EPRDP, a raportat, de asemenea, că s-a aflat si el în centrul unora dintre recentele comentarii critice al Patriarhului.

Nu este prima dată când Abune Mathias, care s-a născut în regiunea Tigray, intra in conflict cu guvernul.

În anii ‘80, pe când era episcop al Bisericii Ortodoxe Etiopiene în Ierusalim, Abune Mathias a lansat critici la adresa regimului lui Menghistu Haile Mariam. Vorbele sale l-au facut, în cele din urmă, sa se afle in exil în Statele Unite ale Americii pentru aproximativ 30 de ani, până la căderea regimului Menghistu.

Abune Mathias, in varsta de 71 de ani, a fost instalat ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Etiopiene, in martie 2013, după ce a câștigat aproximativ 500 din cele 806 voturi exprimate de către un consiliu alegator cu o lună inainte. Numirea sa a fost contestata de mulți, care sustineau ca ar fi trebuit sa aiba loc repunerea pe tron a fostului Patriarh, Abuna Merkorios, dupa ce a fost detronat în circumstanțe dubioase.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.