Moastele reginei sfinte Ketevan a Georgiei, descoperite de arheologi in Goa, India

Un prim studiu efectuat in Asia de Sud pe ADN-ul unei relicve vechi de 400 de ani, păstrata în Biserica Sfantul Augustin din Goa, India, demonstreaza ca este vorba despre moastele Reginei Ketevan a Georgiei, născuta într-o familie regală, în anul 1565, în perioada medievală.

O echipa de cercetatori ai Centrului pentru Biologie Celulara si Moleculara (CCMB), ai Biocentrului de Studiu Arheologic din India și ai Biocentrului Estonian condus de Dr. K. Thangaraj (al CCMB) au studiat relicva din os, descoperita odata cu excavarile efectuate in complexul Bisericii Sf. Augustin din Goa (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

În perioada medievală, Georgia a fost regat vasal si măr al discordiei între două imperii puternice din Asia de Vest – turcii otomani și safavizii persani.

Pentru aproximativ un deceniu (1614-1624), Regina a rămas în Shiraz, ca prizonier al Shah-ului Abbasi I. În 1624, împăratul persan a încercat să o convertească pe Regina la credința islamica. Opunandu-se acestuia, ea fost torturata și ucisa, pe 22 septembrie 1624.

Conform unor scrieri portugheze, se credea că, în 1627, brațul drept al acesteia ar fi fost adus in Goa si păstrat într-o cutie neagră (un sarcofag din piatra). De aproape 400 de ani, ramasitele reginei georgiene Ketevan au rămas undeva în mănăstire.

Având în vedere natura patriotica a reginei Ketevan, guvernul georgian a abordat guvernul indian, pentru a căuta relicva Reginei. Din 1989, mai multe delegații din Georgia au vizitat India și au lucrat împreună la un studiu arheologic, incercand să localizeze relicva între ruinele Sfintei manastiri augustiniene din Goa.

După mai multe încercări și dupa un studiu topografic efectuat asupra bisericii, locul menționat în sursele literare a fost localizat de către arheologi, în mai 2004.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.