Neutralitatea politica a Bisericii nu presupune indiferenta si tacere in fata declaratiilor politicienilor

Într-un raport al ședinței eparhiale recente a orașului Moscova, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a ridicat problema responsabilitatii cetatenesti pentru creștinii ortodocși.

“Fiecare persoană care poartă cu ea Crucea lui Hristos, este chemata să fie un marturisitor, să afirme capacitatea de a gândi diferit, de a acționa diferit, de a rezolva altfel conflicte, de a avea o atitudine diferită față de oameni”, a declarat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse.

“Intr-adevar, vorbim despre neutralitatea politică a Bisericii, dar nu putem rămâne indiferenți față de declarațiile celor care pretind ca vor deveni candidați la Președinție sau Parlament în programele lor, exprimand idei contrare învățăturii Bisericii”, a continuat Patriarhul. “In acest caz, neutralitatea noastră se incheie”, a spus el, adaugand: “nu putem, prin tăcerea noastră, sa lasam impresia ca sustinem vreo poziție dezastruoasa pentru sufletele umane, a unora sau mai multor politicieni. Și, fără a intra în lupta politică, trebuie să rămână fideli viziunii noastre religioase, în special în ceea ce privește evaluarea acțiunii politicienilor. Ar trebui să amintim: există, astăzi, dovada unei cautari a adevărului, a adevărului moral și teologic, a adevărului capabil sa salveze și sa transforme viețile. Și, toți suntem chemați să răspundem acestei chemari, cu blândețe și respect”, a încheiat patriarhul.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.