Moastele Sfantului Andrei, la Ploiesti

5 decembrie, la orele 16.00, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a însoţit, în pelerinaj, moaştele Sfântului Andrei la biserica cu hramurile „Sfânta Treime” şi „Sfântul Nicolae” din Ploieşti. După întâmpinare, va fi oficiată slujba Vecerniei.

La orele 19.00, la Casa de cultură a sindicatelor din Ploieşti, corala bărbătească „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, dirijată de arhidiacon Iulian Dumitru, a susţinut un concert. Repertoriul cuprinde piese clasice, populare, religioase şi colinde. Dintre colinde amintim: „Bună dimineaţa la Moş Ajun!”, „Colindul Sfântului Andrei”, „Sus la Răsărit”, „Vecernii”, „Ce vedere minunată”, „Noel”.

Corala bărbătească „Armonia” a fost înfiinţată în anul 2001. Au avut turnee în ţară şi străinătate, obţinând numeroase premii. Astfel, au susţinut concerte, în ţară, la București, Constanţa, Tulcea, Mangalia, Ploieşti, Fălticeni, Vatra Dornei, iar în străinătate, la Patriarhia Ecumenică de Constantinopol (Turcia), Roma (Italia), Bari (Italia), Madrid (Spania), Ierusalim (Israel), Ierihon (Israel), Maur (Elveţia), Zurich (Elveţia), Londra (Marea Britanie), Strasbourg (Franţa) etc.

În cadrul celui de-al doilea turneu organizat în Ţara Sfântă, aprilie 2006, la invitaţia PF Patriarh Teofil a participat la slujba pogorârii sfintei lumini de la Sfântul Mormânt alături de corul Patriarhiei Ierusalimului, fiind singurul cor românesc care s-a bucurat de o astfel de apreciere din partea Patriarhului Ierusalimului.
Corala „Armonia” numără 20 de membri: preoţi, diaconi şi studenţi ai Facultăţii de Teologie.

La invitaţia Preasfinţitului Timotei, Episcopul Aradului, Ienopolei, Hălmagiului şi Hunedoarei, sâmbătă, 6 decembrie, orele 9.00, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va sluji, alături de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi alţi membrii ai Sfântului Sinod, slujba de târnosire (sfinţire mare) a Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Arad.

Situată în centrul municipiului Arad, piatra de temelie a noii catedrale episcopale a fost pusă de Preasfinţitul Timotei Seviciu, Episcopul Aradului, Ienopolei, Hălmagiului şi Hunedoarei la 24 noiembrie 1991. Catedrala are o capacitate de peste 2000 de persoane, zidită în mare parte din donaţiile credincioşilor din ţară şi străinătate, la care s-au adăugat fonduri alocate de la bugetul de stat şi de la cel local.

În anul 2003 au fost instalate cele cinci clopote turnate la fabrica Grass Mayer din Innsbruck, Austria. Iconostasul este opera sculptorilor arădeni de la fosta întreprindere de mobilă Arad (Imar), iar candelabrele, sfintele vase şi celelalte obiecte de cult de pe Sfânta Masă au fost aduse din Grecia de către credincioşi jertfelnici. În noua catedrală episcopală vor fi aduse părticele din cinstitele moaşte ale Sfântului Ioan Gură de Aur, primite în dar din partea Bisericii Romano-Catolice şi aşezate într-o raclă din argint confecţionată la Monetăria Statului.

Duminică, 7 decembrie, la orele 9.00, Ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Nicolae” (Catedrala Navigatorilor) din Constanţa, cartierul kilometru 4-5. În timpul Sfintei Liturghii vor fi hirotoniţi tânărul Nicolae Cartoafă întru diacon şi diaconul Florin Cartoafă întru preot.
Sâmbătă, 6 decembrie, părintele Neculai Poalelungi, parohul bisericii, organizează o agapă de hram pentru 600 de persoane.

Sfântul Nicolae este unul din cei mai îndrăgiţi sfinţi ai Bisericii, prăznuit în toată lumea creştină. A trăit pe vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian (284 – 305) şi a fost încă din tinereţe un adevărat „ucenic a lui Hristos”, iubind virtutea şi ostenindu-se în slujirea aproapelui. Este hirotonit preot, apoi este ales episcop al cetăţii Mira din ţinutul Licia. Suferă prigoană şi este întemniţat în timpul persecuţiilor anti-creştine ordonate de împăraţii romani.
Tradiţia păstrează cu evlavie pomenirea unor fapte minunate săvârşite de Sfântul Nicolae, printre care sunt şi acestea: a salvat de la moarte trei bărbaţi condamnaţi fără vină de un oarecare slujbaş imperial, arătându-se acestuia în vis şi spunându-i despre nevinovăţia, acelora; a adus ajutor minunat unor familii sărace, aflate pe punctul de a săvârşi păcate pentru a-şi câştiga pâinea.

Din anul 1087, moaştele sale se află în oraşul Bari din sudul Italiei. La români, de ziua Sfântului Nicolae există obiceiul împărţirii de daruri copiilor, urmându-se astfel exemplul dărniciei şi milosteniei sfântului.
Sâmbătă, 6 decembrie, în Biserica Ortodoxă este dezlegare la peşte.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Tomisului

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.