publicat în: Arhivă

Mesajul PF Patriarh Daniel – Corul Madrigal

MADRIGAL – UN COR MAGISTRAL ŞI MISIONAR

La aniversarea a 45 de ani de la înfiinţarea Corului Naţional de Cameră Madrigal şi a 40 de ani de la imprimarea primului disc de colinde Şiraguri de icoane ale sufletului românesc, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a adresat maestrului Marin Constantin, următorul mesaj de felicitare:

MADRIGAL – UN COR MAGISTRAL ŞI MISIONAR

Cu deosebită bucurie am luat cunoştinţă de sărbătoarea de suflet a Corului Naţional de Cameră Madrigal – simbol al măiestriei interpretative corale.

De la prima sa apariţie publică la Braşov, în 11 aprilie 1963 şi până astăzi, Madrigalul, cu zeci de voci şi un singur dirijor a susţinut peste 4000 de concerte, crescând sub bagheta maestrului Marin Constantin şi devenind în timp o adevărată revelaţie, un simbol al artei muzicale româneşti.
Binevenită şi inspirată a fost clipa “naşterii” şi a “botezului” acestui cor, Madrigal (poezie lirică scurtă ce exprimă sentimente delicate; scurtă compoziţie muzicală vocală cu caracter liric, caracteristică secolului al XVI-lea), un cor ca o lumină, menit anume să dăruiască viaţă unei muzici rămase cel mai adesea netâlcuită, uitată în manuscrise prăfuite.

Cunoaştem faptul că idealul repertorial al Madrigalului s-a îndreptat de la început către Renaşterea Europeană, către muzica contemporană românească şi universală, dar şi către muzica bisericească de tradiţie bizantină, în toate Madrigalul dezvoltând o susţinută activitate de pionierat.

În acest moment aniversar ne gândim cu bucurie dar şi cu recunoştinţă la faptul că în urmă cu 40 de ani, în 1968, maestrul Marin Constantin sprijinit de Biserica Ortodoxă Română imprima primul disc de colinde, „şiraguri de icoane ale sufletului românesc”.

Într-o epocă în care misiunea Bisericii era îngrădită şi orice activitate a ei, dincolo de zidurile lăcaşurilor de cult, practic interzisă, Biserica şi Madrigalul aduceau în casele românilor, colindul sfânt şi bun!
Printr-o fericită împlinire, acum, de vremea colindelor suntem în faţa unui moment de bilanţ roditor în care cinstim o muncă susţinută, plină de dragoste şi o dăruire fără de margini în slujirea artei.

Maestrul Marin Constantin este un adevărat celebrant al valorilor muzicii nobile, plină de fineţe şi gingăşie, iar Madrigalul, un simbol al darurilor cultivate cu pasiune şi înţelepciune.

Felicităm şi binecuvântăm cu părintească dragoste pe Maestrul Marin Constantin, pe toţi membrii Corului Naţional de Cameră Madrigal şi pe toţi artiştii români mesageri ai culturii şi ai sufletului românesc.

Întru mulţi şi fericiţi ani!

Cu aleasă preţuire şi binecuvântare,

S.S † D A N I E L
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE