Pelerinaje Lacasuri Ortodoxe: Casa Burnt, Ierusalim – sau, ce ati pierdut cand ati calatorit in Tara Sfanta (VIDEO)

Cum sa poti gasi sau alege un sit mai putin cunoscut, într-un loc cu atata faima si atat de familiar, precum Ierusalimul? Soluția este sa mergem in subteran… Astazi, agentia Lacasuri Ortodoxe va propune un nou pas in revista saptamanala “Pelerinaje Lacasuri Ortodoxe” (sau, mai bine zis, “Ceea ce ati pierdut cand ati calatorit in Tara Sfanta”), incercand sa ne concentram pe o noua locatie: Casa Burnt din Ierusalim.

Casa Burnt se afla in cartierul evreiesc din Orasul Vechi al Ierusalimului. Acest loc este, probabil, familiar pentru multi, dar nu credem ca se afla, totusi, pe itinerariul multora care organizeaza pelerinaje si excursii în Țara Sfântă, asa incat il clasificam drept “prea putin cunoscut”. Acesta este un sit care datează din timpul distrugerii Ierusalimului de către romani, din primul secol. În cartea sa, “Țara Sfântă”, Jerome Murphy-O’Connor ne face o introduce in tainele acestui sit: la o lună după distrugerea Templului și a Orașului de Jos, la începutul lunii septembrie anul 70, romanii au luat cu asalt Orașul de Sus: “atunci au mers în număr mare in oras, cu săbiile trase, au ucis fără milă pe cei care le apareau in cale, au dat foc caselor in care se adunasera toti iudeii care fugisera, și au ars fiecare suflet aflat în ele” (Josephus, Războiul). Aceasta este una dintre acele case… Cele mai recente monede găsite printre resturile carbonizate pe podea au fost datate din anul 69 dupa Hristos, o suliță nefolosita zace într-un colț…

La o mie nouă sute de ani mai târziu, arheologii care lucrau sub conducerea lui Nahman Avigad au descoperit această casă, care a fost distrusa de romani. Ceea ce vedeti in imagine este nivelul de jos al casei. Avigad nota, undeva: “casa a fost distrusă de un incendiu intens și apoi a fost umpluta cu pietre căzute, grinzi de lemn carbonizate și straturi de cenușă. Peretii tencuiti au fost complet acoperiti de funingine; au ramas ascunse resturi si multe artefacte. Ceea ce este unic, aici, este faptul că resturile nu au fost îndepărtate sau deranjate de construcțiile de mai târziu: totul a rămas la fel cum era atunci când clădirea a fost distrusă.

Multe dintre aceste obiecte pot fi văzute în muzeul care se află acum sub clădirile Cartierul Evreiesc modern. Aspectul cel mai înspăimântător al acestei descoperiri a fost faptul că arheologii au descoperit rămășițele scheletice ale bratului unei femei tinere, situate pe pragul de la intrare. Probabil aceasta a fost una dintre victimele care au murit în mâinile romanilor, in anul 70 d.Hr..

Dacă vreti sa vizitați sit-ul Casei Burnt in următoarea dumneavoastra călătorie, sa stiti ca Muzeul Casei Burnt este situat la 2 Hakaraim Street, in Ierusalim, în partea de sus a scării lungi care duce până la Western Wall Plaza. Nu uitati, apoi, sa le amintiti tuturor celor carora le veti povesti elementele inedite pe care ati avut, astfel, ocazia sa le vedeti, ca v-ati bucurat de un ghid pe care multi si l-ar dori si poate ca nu il au inca: revista saptamanala “Pelerinaje Lacasuri Ortodoxe” (sau, mai bine zis, “Ceea ce ati pierdut cand ati calatorit in Tara Sfanta”).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.