Vacarm și entuziasm. Lacrimi și zâmbete. Aplauze și proteste. Participanții la cea de-A 10-a Adunare a Consiliului Mondial al Bisericilor (WCC), care are loc in Busan, Coreea de Sud, se adancesc mai tare în problemele controversate care despart multe Biserici și comunități creștine din întreaga lume, dand nastere emotiilor vizibile.
Printre punctele de interes aflate pe agenda mass-mediei, vineri, s-a aflat si un discurs al Mitropolitului Ilarion, al Bisericii Ortodoxe Ruse, care a vorbit cu tărie împotriva a ceea ce el a numit secularism agresiv și islamizare radicala.
Denunțand distrugerea valorilor familiei tradiționale și creșterea relațiilor homosexuale, acesta a acuzat unele Biserici pentru compromisul pe care acestea il fac in domeniul convingerilor fundamentale creștine, doar pentru ca învățătura morală sa devina mai atractiva cumva pentru tendintele seculare moderne. Utilizarea unor termeni precum “rolul mamei in timp – cinstita in calitate de aparator al centrului familiei (în timp ce sarcina tatălui este aceea de a-i învăța pe copii responsabilitatea socială) au sporit răspunsurile aprinse.
Atât Ilarion cat și un alt reprezentant ortodox al Patriarhiei Ecumenice, au solicitat WCC sa isi concentreze energia și resursele asupra combaterii persecutarii creștinilor în țările din Africa, Asia si Orientul Mijlociu.
Într-un stil si pe un ton complet diferite, a avut loc si o prezentare a unui doctor dintr-un spital luteran din zonele muntoase îndepărtate ale centrului Indiei. Acesta a impins audienta aproape de lacrimi, vorbind despre dăruire, dragoste și îngrijire demonstrate de personalul medical pentru pacientii lor, inclusiv pentru o pereche de gemene siameze, dintre care doar una a supraviețuit procedurii dificile de separare. Fetele din India, a aspus acesta, sunt lipsite de drepturile de bază și sunt adesea victime ale prunc-uciderii, violului, sclaviei si opresiunii.
Acestea sunt doar două dintre multele probleme care au ajuns sa capteze atentia participantilor, in cadrul conferintei din Busan. De la justitie la relații interconfesionale, de la schimbări climatice la pace în peninsula coreeană, delegații s-au grabit sa schimbe o sala cu alta, pentru a vedea unde si ce se mai intampla in continuare.
Un alt vorbitor cheie, Arhiepiscopul anglican de Canterbury, Justin Welby, a remarcat ca Adunarea reflectă într-adevăr profunzimea și marimea Bisericii lui Dumnezeu. Acesta a reiterat sarcina de restaurare completa, vizibila, a unitatii sacramentale a Trupului lui Hristos. “Trebuie sa fim una”, a spus el în aplauze răsunătoare, conform agentiei catolice Zenit, “astfel ca Evanghelia pe care o predicam sa nu fie negata de modul în care ne trăim viețile noastre, separat”.