Cea mai veche reprezentare a unei eruptii vulcanice: dupa 9.000 de ani, in Hasan Dag

La începutul anilor ‘60, arheologul James Mellaart descoperea o pictura murala, in Çatalhöyük – cel mai mare și mai bine conservat sit neolitic – pe care a interpretat-o ca fiind o reprezentare a unei erupții vulcanice. Cu 50 de ani mai târziu, testele științifice efectuate pe piatra ponce existenta in vulcanul din apropierea Hasan Dağ, confirma că acolo a avut loc, intr-adevar, o erupție, cu 9500-8400 de ani în urmă, moment in care pictura murala a fost si realizata.

După ce James Mellaart descoperea movila Çatalhöyük, în centrul Turciei, în 1958, săpăturile de aici au dat peste un sat extins, din neolitic, oferind zeci de picturi murale și statuete care prezintă scene de vânătoare, tauri giganti, leoparzi, vulturi, femei și așa-numitele “zeițe”.

Un studiu recent, realizat de vulcanologul Axel Schmitt, de la Universitatea din California, din Los Angeles, conform Discovery News, a readus in atenție fresca lui Mellaart. Ocrul din pictura murala a dat nastere unei serii de clasificări, de-a lungul anilor, unii care văd vârfurile Hasan Dağ profilandu-se peste satul neolitic descriind-o ca fiind cea mai veche reprezentare a unui peisaj din lume sau hartă, în timp ce altii, mai sceptici, respingand teoria si sugerând că formele abstracte ar putea reprezenta o serie de obiecte, inclusiv pielea unui leopard.

O conferinta a Geological Society of America a avut loc in aceste zile, aici fiind prezentate noi dovezi ale unei erupții la scară mică in Hasan Dağ. Folosind datarea uraniu-toriu-heliu în cristale de zirconiu, Schmitt a arătat că depozitele vulcanice se potrivesc cronologiei murale și descrierii unui episod acut vulcanic minor, care seamănă cu ceea ce este cunoscuta ca fiind o eruptie de tip strombolian.

Locuitorii din Çatalhöyük au creat instrumente din obsidian (sticlă vulcanică neagră), precum cutitele și lamele, dar au folosit materialul pentru a construi ceva si mai surprinzător: oglinzi. Fragmentele de obsidian au fost tăiate în forme semi-semisferice și au fost șlefuite cu grijă, până când devenea vizibila reflecția. Mellaart a descoperit opt astfel de oglinzi din obsidian, pe sit, primele care au fost descoperite vreodata.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.