Islamizarea Turciei: lege de separare a tinerilor necasatoriti care traiesc impreuna

În timpul unei săptămâni in care Turcia vrea sa se ocupe de relansarea ofertei de aderare la UE, după ani de vise, țara este chinuita de noi polemici, in urma ultimei miscari a Primului-Ministru Recep Tayyip Erdogan, de islamizare a tarii.

In aceste zile, Erdogan s-a opus caminelor si resedintelor studentesti mixte, ceea ce a condus la un protest din partea partilor seculare și europene. După ridicarea unei interdicții asupra vălului în funcțiile publice, stabilita acum 90 de ani de fondatorul Republicii Turciei laice, Mustafa Kemal Ataturk, și patrunderea parlamentarilor de sex feminin, care isi acoperă părul, în Parlament, după ultima dintr-un lung șir de represiuni pe tema alcoolului și dupa atacurile impotriva avorturilor și cezarienei (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), Erdogan le-a cerut bărbaților și femeilor să stea separati în căminele studențești.

“Femeile și barbatii elevi nu pot vietui în aceeași casă”, a spus acesta, citat de presa turcă in aceste zile. Premierul i-a îndemnat pe “vecini” sa raporteze situațiile suspecte pe aceasta tema și le-a ordonat guvernatorilor să intervină in astfel de cazuri.

Guvernatorul de Adana, Avni Cos, a si declarat că se va supune Premierului, “pentru ca statul trebuie să-i apere pe tineri de obiceiurile rele”. Rețelele sociale mass-media s-au ridicat în semn de protest.

Liderul celui mai mare grup de opoziție, Kemal Kilicadaroglu, l-a numit pe Erdogan “un dictator care vrea să re-islamizeze țară și care urmareste in prezent sa demonteze sistemul public de învățământ mixt. Presa raportează că, după 11 ani de guvernare a lui Erdogan, trei sferturi din căminele de stat sunt deja uni-sex, iar în 2014 toate vor fi așa. Cu toate acestea, Primul-Ministru a mai avertizat, de asemenea, asupra tinerilor, bărbați și femei, care trăiesc împreună în apartamente și case private, deși nu este clar modul în care intenționează să contracareze acest lucru. Milliyet se întreba dacă in timpul investigațiilor, poliția și guvernatorii “vor folosi forța pentru a desparti cuplurile necăsătorite”.

Potrivit Taraf, citat de agentia Ansa, Primul-Ministru “a mers dincolo de limitele constituționale”, din moment ce statul nu are dreptul sa le spuna studentilor adulți cum să își trăiască viețile.

Erdogan a declarat, insa, că este pregătit să modifice legea, dacă este necesar – în ciuda faptului că orice noi reglementări în acest sens ar intra in conflict cu standardele europene.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.