Biserica ortodoxa din Ramna, a Episcopiei Caransebesului, a fost predata greco-catolicilor

Zilele trecute, comunitatea greco-catolică din Ramna a preluat biserica parohiala, după 65 de ani, de la Biserica Ortodoxa Romana.

Conform unui comunicat emis de Biserica Greco-Catolica [https://www.bru.ro/lugoj/foto-preluarea-bisericii-greco-catolice-din-ramna-dupa-65-de-ani/] (foto), biserica in cauza “a fost înfiinţată în anul 1864”. “Actuala biserică a fost edificată în anul 1894 şi are hramul „Învierea Domnului”. La anul 1903 în parohia Ramna existau 930 de credincioşi greco-catolici”.

Acelasi comunicat sustine ca Biserica greco-catolică din Ramna, a “fost confiscata de Statul comunist ateu în 1948” şi data în folosinţă Bisericii Ortodoxe Române. “După 1990, comunitatea greco-catolică din Ramna a fost reactivată, însă greco-catolicii nu au fost lăsaţi să slujească în biserica pe care au avut-o”.

Un proces pe marginea acestei probleme, cu partea ortodoxa, a “fost câştigat de partea greco-catolică mai întâi la Tribunalul Caraş-Severin iar apoi printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă la Curtea de Apel Timişoara”.

Prin urmare, in ziua de 5 noiembrie, Biserica Ortodoxa Romana a predat biserica părţii greco-catolice. Pentru derularea acestei proceduri, din partea Episcopiei Ortodoxe a Caransebeşului au participat: Inspector eparhial: pr. Călin Ianchiș, pr. Petru Berbentia, Protopop de Reşiţa şi pr. Ovidiu Urzicaru, paroh de Ramna.

Comunicatul Bisericii Greco-Catolice mentioneaza, in incheierea sa: “După semnarea procesului verbal, Mons. Angelo i-a îndemnat pe credincioşi să aibă o atitudine de reconciliere faţă de fraţii lor şi să-i primească în biserică dacă unii dintre ei doresc să se reîntoarcă. „Trebuie de acum înainte numai să ne bucurăm şi să dovedim că suntem mai buni şi numai aşa dovedim dacă iertăm, după învăţătura Domnului Nostru Isus Cristos”.’

Prima Sfântă Liturghie în biserica nou retrocedată s-a săvârşit, deja, în aceeasi zi, la orele 17.00.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.