Salatrucel: sarbatoare de hram, la poalele Masivului Cozia (album foto)

Ieri, in ziua prăznuirii Soborului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi al tuturor cereştilor puteri, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a poposit în mijlocul credincioşilor din localitatea vâlceană Sălătrucel. Vizita Părintelui Ierarh a culminat cu Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie oficiată împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi la Biserica cu hramul „Sfinţii Voievozi Mihail şi Gavriil” a Parohiei Sălătrucel.

Parintii slujitori ai parohiei sunt: Gheorghe Filigean şi Vasile Marius Rogoz, conform informatiilor transmise de Arhidiacon Ioan Liviu Gaman.

La hramul istoric al parohiei Sălătrucel au mai participat Părintele Nicolae Alin Gherghinoiu, Protoiereu de Râmnicu Vâlcea, Primarul localităţii, Dumitru Draghici, preoţi şi numeroşi credincioşi din parohie şi din împrejurimi.

Biserica parohială cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din satul Sălătrucel, se află în comuna Sălătrucel, situată în partea de nord-est a judeţului Vâlcea, în depresiunea Jiblea-Berislăveşti, la poalele Masivului Cozia.

A fost zidită din temelie în forma de cruce, cu trei turle, lângă biserica veche construită în anul 1807, din cărămidă şi piatră în formă de corabie şi acoperită cu şindrilă. Zidirea bisericii celei noi a început în luna mai 1914 cu binecuvântarea Episcopului Calist, prin străduinţa preotului Ioan N. Preotescu şi cu ajutorul şi osteneala credincioşilor din satul Sălătrucel şi al altor creştini din ţară. Lucrările în piatră şi cărămidă au fost executate de meşteri italieni, care în toamna aceluiaşi an, au şi acoperit-o cu tablă galvanizată. Lucrările au continuat şi în anii 1915 şi 1916 sub conducerea arhitectului Gherasim Ioachim, dar din cauza Primului Război Mondial au fost întrerupte şi reluate un anul 1921 cu tencuielile interioare şi exterioare. În anul 1922 s-a continuat cu pictura bisericii sub conducerea pictorului Gheorghe Belizarie din Piteşti, iar în anul 1923 s-au efectuat lucrări de pardosit, înzestrare cu strane şi cele trebuincioase cultului.

În octombrie 1924, biserica a fost târnosită de PS Episcop Nichita Dima, înconjurat de un sobor de preoţi şi mulţi creştini din parohie şi împrejurimi, în zilele Majestăţii Sale, Regele Ferdinand I al României.

În anul 1942 a fost numit preotul Gheorghe Cârstoiu, care a continuat lucrările la sfântul locaş, astfel că între anii 1970 şi 1976 s-au realizat următoarele lucrări: s-a reparat biserica, a fost electrificată, s-a împrejmuit cu gard de fier, pictura interioară a fost spălată, s-a refăcut acoperişul, a fost închis cimitirul cu prefabricate din beton, s-a refăcut clopotniţa, s-a înfrumuseţat cu candelabre şi policandre.

În martie 1989 a fost numit preotul Gheorghe Buşagă la iniţiativa căruia au fost realizate numeroase lucrări la sfânta biserică: În anii 1990 şi 1991 a fost zugrăvită biserica, tabla de pe acoperiş a fost vopsită cu bronz şi s-au refăcut turlele fisurate în urma cutremurului. În anii 1992 şi 1993, în curtea bisericii s-a construit o clădire cu 4 camere şi un praznicar deasupra acestora, iar în 1994 şi 1995 s-a repictat biserica de către pictorul Ilie Paţirea împreună cu echipa şi Elisabeta-Cosmina Busagă. A fost resfinţită pe 8 noiembrie 1995, de către delegatul Centrului Eparhial al Episcopiei Râmnicului, Preot Vicar Emilian Groşenoiu.

Între anii 1996 şi 2000, s-au desfăşurat alte lucrări de gospodărire bisericească, dintre care cele mai importante sunt: refacerea clopotniţei, înlocuirea acoperişului de pe praznicar, amenajarea unei bucătării într-una din cele 4 camere, şi s-a tencuit pe exterior cu praf de marmură. În 2004-2005 a fost înlocuit acoperişul bisericii cu tablă de aramă, în 2007 s-a parchetat întreaga biserică, în 2008 au fost puse strane noi, iar în anul 2009 a fost montată centrala termică pentru încălzirea întregii biserici.

La 15 decembrie 2009, Preotul Gheorghe Busagă a trecut la Domnul, iar în luna martie 2010 au fost numiţi preotul paroh Gheorghe Filigean şi preotul co-slujitor Marius-Vasile Rogoz, care continuă lucrările de conservare şi înfrumuseţare ale bisericii, mai informeaza Arhidiacon Ioan Liviu Găman.

Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe este partener media oficial al Arhiepiscopiei Ramnicului.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.